Az indiai alkoholisták folytatják hősies küzdelmüket a tilalom ellen

Legalább 31-en vesztették életüket és 20 embert súlyos állapotban kórházban ápolnak illegálisan készített szesz fogyasztása miatt a kelet-indiai Bihar államban – közölte egy helyi választott tisztségviselő csütörtökön.

Szantos Kumár, a helyi rendőrség egyik munkatársa elmondta, hogy a kórházba kerültek közül többen megvakultak a pancsolt szesz miatt. Az ügyben három embert őrizetbe vettek.

Az államban 2016 óta tilos az alkohol fogyasztása és az alkoholkereskedelem, miután nőaktivista csoportok rámutattak arra, hogy az így is szegénységben élő munkások a csekély jövedelmük nagy részét alkoholra költik.

A halálozások kedden és szerdán történtek, az áldozatok Bihar állam Szaran körzetének három falujából származtak.

Hírdetés

Indiában sokan halnak meg illegálisan és rosszul készített alkohol miatt, főleg a társadalom szegényebb rétegéből. Ezeket az italokat általában rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből, például növényvédő szerekből keverik ki.

Több ellenzéki párt, többek között a hindu nacionalista Bharatija Dzsanata párt tüntetéseket szervezett csütörtökön az állami törvényhozó testület épülete előtt, az alkoholtilalom megszüntetését és az érintett családok pénzbeli kártérítését követelték.

A szocialista párti Nitis Kumár, az állam legmagasabb rangú választott tisztségviselője elutasította a kérést, mondván, hogy az alkoholárusítás tilalma "nem az ő személyes kívánsága, hanem az államban élő nők panaszára adott válasz".

Idén 28-an haltak meg és 60-an megbetegedtek pancsolt szesz fogyasztása miatt a nyugat-indiai Gudzsarát államban, ahol szintén be van tiltva az alkoholfogyasztás.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »