Saková szerint a HLAS besorol Šutaj Eštok mögé és az új házelnököt is a HLAS adja majd

Saková szerint a HLAS besorol Šutaj Eštok mögé és az új házelnököt is a HLAS adja majd

Peter Pellegrini megválasztott államfő újra napirendre veszi a politikai pártok kerekasztalának megszervezését, amint megkezdi hivatali idejét – jelentette ki Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszter a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában, ahol Marian Viskupičcsal, az SaS parlamenti képviselőjével vitázhatott.

Viskupič szerint a Robert Fico kormányfő elleni merénylet után a politikusoknak el kellene gondolkodnia azon, hogy hova vezetnek kijelentéseik. Majd megjegyezte, hogy a kerekasztalt már Zuzana Čapotová (leköszönő) államfő is javasolta, és az SaS azon szívesen részt is vett volna rajta, ha sikerült volna megvalósítani.

Viskupič szerint „Szlovákia válaszúthoz ért”, és „nem akarja, hogy autoriter berendezkedés alakuljon” ki az országban. Hozzátette, hogy „Igor Matovič hozta magával azt, hogy a szlovák politikai a szakmai kritika helyett a politikai támadások felé mozdult el”.

Saková szerint a Fico elleni merénylet annak eredménye, amit az elmúlt pár évben lehetett látni.

„A társadalom ennyire megosztottá vált”

mondta, megemlítve példaként az ellenzék által már rögtön a választások után megszervezett kormányellenes tüntetéseket.

„Csak vegyük végig, mi minden történt: néhány héttel a demokratikus választások után az ellenzék kritikájával szembesültünk, amely tömegtüntetéseket hívott össze, és arról beszélt, hogy ha megszüntetik a Speciális Bíróságot, vagy ha elfogadjuk a Btk-módosítást, vagy változások történnek a közmédiában, azzal a kormány aláássa a demokráciát”

mondta Saková.

Hírdetés

Azt is elmondta, hogy a HLAS teljes mértékben Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter mögött áll – nagy valószínűséggel Šutaj Eštok váltja a pártelnöki székben Peter Pellegrinit, aki államfőválasztása miatt lemondott a tisztségről.

Saková a Fico védelmét ellátó biztonságiak felelőssége kapcsán arról beszélt, hogy előbb meg kell várni a belügyi felügyelőség vizsgálatának eredményét.

„Vannak intézményeink, amelyek képesek megítélni a beavatkozást vagy a mulasztást”

mondta. Vitapartnere ebben a témában egyetértett vele, ugyanakkor úgy vélte, hogy más a helyzet a Közjogi Méltóságok Védelmét Ellátó Hivatal vezetőjével, akinek személyes felelősséget kellene vállalnia a történtekért.

Érdekes téma volt még a házelnök posztjának kérdése. Peter Pellegrini, korábbi házelnök elnökkéválasztásával ezt a pozíciót is automatikusan elvesztette, és jelenleg a házelnökhelyettesek vezetik a parlament üléseit. Elvileg az íratlan szabályok szerint a pozíció a HLAS-hoz, mint a második legerősebb koalíciós partnerhez tartozik a pozíció.

Csakhogy az SNS már hónapokkal korábban jelezte, hogy igényt tart a házelnöki posztra, sőt, több HLAS által vezetett minisztériumra is. Jelenleg vita folyik a koalíciós pártok közül a házelnöki poszt körül.

Saková szerint azonban az új házelnököt a HLAS fogja adni (ha így lesz, a legvalószínűbb jelölt Richard Raši lesz – a szerk.), az SNS elnökével, Andrej Dankoval pedig zárt ajtók mögött egyeznek meg a helyzetről.

Itt érdemes kiemelni, hogy Viskupič szokás szerint megint „magyarozott” egy sort, szerint ugyanis az SNS „Magyarország mintájú autoriter kormányzást” akar bevezetni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »