Az idei Tusványos is elmarad a koronavírus-járvány miatt

Az idei Tusványos is elmarad a koronavírus-járvány miatt

Elmarad az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – erősítette meg a Krónikának Sándor Krisztina szervező, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke. A 31. Tusványost a szokott időben, de egy évvel később rendezik meg.

„A járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos elmarad sokak kedvenc nyári közéleti eseménye. Védjük a Tusványosra járókat” – fogalmazott a Tusványos néven közismert rendezvény politikai programfelelőse.

A rendezvény szervezőcsapata kedd este kibocsátott közleményében tudatta: miután a koronavírus-járvány még nem ért véget és mindannyiunk számára az óvatosság, valamint a megelőzés a legfontosabb, 1990 óta idén először nem szervezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Közölték, a rendezvény szellemiségével nem lenne összeegyeztethető annak bizonyos korlátok és keretek közé szorítása, ezért a 31. Tusványost a szokott időben, de egy évvel később rendezik meg.

Annyit még elárultak, hogy idei mottójuk az lett volna: „Van, ami örök!” „Ezért üzenjük most, hogy vigyázzunk egymásra, viszlát jövőre! Tusványos e kényszerű szünet ellenére is örök marad. A következő esztendőben kétszer annyi megbeszélni valónk lesz, sőt, az idei előadások zömét is újra betervezzük majd.

Hírdetés

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor új időpontja tehát: 2021. július 20-25” – szerepel a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Mint ismeretes, az 1990 óta minden évben megrendezett szabadegyetem és diáktábor – amelynek jó ideje a Hargita megyei Tusnádfürdő ad otthont – tavaly jubilált a 30. kiadásával, ám a jelenlegi járványhelyzet miatt a 31. Tusványosra 2021 nyaráig várni kell.

A szervezők meghatározása szerint a szabadegyetem célja olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, az anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak és megvitathatják az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeket, a felmerülő problémákról és ezek megoldási stratégiáiról beszélgethetnek.

Ugyanakkor figyelmet fordítanak arra is, hogy a diáktáborban a délelőtti és délutáni kerekasztal-beszélgetéseket tartalmas esti kulturális programok kövessék, amikor magyarországi és erdélyi zenekarok, hagyományőrző együttesek, színjátszó csoportok lépnek fel. Mint ismeretes, a járványügyi helyzet miatt elmarad idén a június végére tervezett nagyváradi Szent László Napok, míg más magyar közösségi ünnepeket a korábbinál visszafogottabban készülnek megtartani.

Krónika

 

The post Az idei Tusványos is elmarad a koronavírus-járvány miatt appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »