A grúz kormányfő azzal vádolta meg a volt amerikai nagykövetet, hogy forradalmi forgatókönyveket támogatott az országban

Irakli Kobahidze georgiai kormányfő Derek Chollet amerikai külügyminisztériumi tanácsadóval folytatott telefonbeszélgetése során azzal vádolta meg Kelly Degnan volt tbiliszi amerikai nagykövetet, hogy 2020-2023-ban támogatta a forradalmi folyamatokat a dél-kaukázusi köztársaságban.

Kobahidze az X-en azt írta, hogy az amerikai külügyminisztérium tisztviselőinek az átláthatósági, a külföldi ügynökökről szóló törvényről és az utcai tüntetésekről tett hamis kijelentései emlékeztetnek Degnan hasonló kijelentéseire a 2020 és 2023 közötti években.

A miniszterelnök megjegyezte: Degnan tettei a külföldről finanszírozott érdekcsoportok erőszakos fellépését és a forradalmi folyamatok támogatását célozták. "Elmagyaráztam Chollet-nek: különleges erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy ilyen háttérrel szemben újraindítsuk a kapcsolatokat, ami tisztességes és őszinte megközelítés nélkül lehetetlen" – tette hozzá.

A georgiai parlament szerdán második olvasatban is jóváhagyta a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvénytervezetet, amelyet az ország elnöke, Szalome Zurabisvili, az ellenzék és nyugati diplomaták elleneztek, mert a jogszabályban a köztársaság Európai Unióba való integrációjának akadályát látják.

Hírdetés

A Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt vezetői szerint a törvényre azért van szükség, hogy átláthatóvá váljon egyes civil szervezetek nyugati finanszírozása, mivel egyes esetekben nyugati pénzek segítségével forradalmi forgatókönyveket terveznek az országban.

Kobahidze korábban többször is nyilatkozott arról, hogy külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek két alkalommal is megpróbáltak forradalmat kirobbantani Georgiában.

A miniszterelnök szerint 2022-ben, miután az Európai Unió nem adta meg Georgiának a tagjelölti státuszt, a civil szervezetek a kormány lemondását követelték, ami egy forradalmi forgatókönyvre tett kísérlet volt a részükről.

Robin Dunnigan, az Egyesült Államok jelenlegi tbiliszi nagykövete szerdán közölte: a georgiai vezetés képviselőit meghívták Washingtonba, hogy magas rangú amerikai tisztviselőkkel tárgyaljanak a stratégiai partnerségről és az amerikai segítségnyújtásról, de a georgiai fél lemondta a látogatást. A tbiliszi külügyminisztérium a lépést magyarázva közölte: Kobahidzét azzal a feltétellel hívták meg Washingtonba, hogy a látogatás előtt a georgiai törvényhozás ideiglenesen felfüggeszti a külföldi ügynökökről szóló törvénytervezet tárgyalását, és hogy a feltételhez kötött utazás nem felel meg a partnerség szellemének.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »