Az európai nemzetiszocialista mozgalmak – VI. rész

Az európai nemzetiszocialista mozgalmak – VI. rész

Írország

A Nemzeti Párt (ír nyelven: An Páirtí Náisiúnta, angolul: National Party, NP) egy kis szélsőjobboldali nacionalista politikai párt Írországban. 2016 novemberében alakult, és nincs megválasztott képviselője. A párt vezetője Justin Barrett.

Általános adatok

Történeti áttekintés

A pártot 2016-ban alapította Justin Barrett pártelnökként és James Reynolds alelnökként. A Nemzeti Párt azt tervezte, hogy sajtótájékoztatóját a dublini Merrion Hotelben tartja, de a rendezvényt a szálloda lemondta, amely később közölte, hogy ezt “közbiztonsági okokból” (antifa nyomásra) tette meg. Az indítás bejelentésére online sok nemkívánatos reakció érkezett. Barrett, aki az abortuszellenes és bevándorlásellenes politikában szerzett ismertséget magának, korábban az ifjúságvédelem vezető személyisége volt, és a Nizzai Szerződés ellen kampányolt. Barrett felkeltette a média figyelmét, mivel részt vett a szélsőjobboldali pártok, a Nemzeti Demokrata Párt és a Forza Nuova által az 1990-es években szervezett eseményeken Németországban és Olaszországban. A Longford megyei Reynolds az 1990-es évek elején a County Longford ifjúságvédelmi tagja volt. 2009-ben kapcsolatban állt a Szabad Írország politikai párttal, és a Fiscal Compact 2012-es népszavazásán a nem szavazatért kampányolt a Farmers for No csoport elnökeként. Reynolds korábban az Ír Gazdaszövetség Longford megyei elnöke, az Ír Szarvasmarha- és Juhtenyésztők Egyesületének nemzeti kincstárnoka volt. A párt 2017 novemberében tartotta első gyűlését (Ardfheis) a Clare megyei Trump International Golf Links and Hotel Ireland épületében. Körülbelül ötven küldött vett részt az eseményen. Barrett bírálta Fine Gael pártot beszédében, amiért nem nevezte éves konferenciáját ardfheis-nek. John Wilson, a Cavan megyei vendégelőadó vitatta James Reynolds vezetőhelyettes homofób kijelentéseit. Barrett megvédte Reynolds kijelentéseit, és igennel válaszolt Wilson kérdésére, hogy a Nemzeti Párt “csak a heteroszexuális ír embereknek szól-e”. Ezután Wilson tiltakozásul kisétált a megjegyzések miatt.

Justin Barrett az NP vezetője és alapítója.

Az abortusz-ellenes kampány.

A Sohatöbbé abortuszt! a Nemzeti Párt kampányaként hozták létre 2018 márciusában, hogy megvitassák az abortusztörvényt előíró 2018. évi népszavazást. A Sohatöbbé abortuszt! “ír nacionalista abortuszellenes kampányként” mutatták be. A kampány indításakor Barrett kijelentette: ha az abortusz-népszavazást elfogadják, az eutanázia legitimálásához is vezetne; „Ez nem csak az abortusszal kezdődik, és nem áll meg itt”. „Eutanáziával végződik, mert már van tervük”. A Nemzeti Párt abortusz-ellenes kampánya nem járt sikerrel. A népszavazást végül a szavazók 66,4% -a hagyta jóvá.

Választások

2019 áprilisában a párt bekerült a helyi és az európai választások politikai pártjainak nyilvántartásába, de a 2019-es helyi illetve a 2019-es európai választásokon nem indított jelölteket. A Nemzeti Párt először a 2020-as általános választásokon mutatta meg magát. Tíz jelöltet terjesztett elő, bár Justin Barrett pártelnök nem indult. Nem választották meg a jelölteiket, az elsőbbségi szavazatok aránya 0,49% (224 szavazat) és 1,74% (983 szavazat) között volt a saját választókerületükben. James Reynolds, a párt alelnöke az elsőbbségi szavazatok 1,74% -ával (983 szavazattal) rendelkezett a Longford – Westmeath választókerületben.

Tiltakozások

Hírdetés

Az Ír Köztársaságban zajló COVID-19 járvány idején a Nemzeti Párt tagjai több maszk- és lezárásellenes tüntetésen vettek részt. Több eseményen erőszakos összecsapások voltak, amelyeket a párt tagjai hirdettek és vettek részt 2020 októberében és 2021 februárjában. 2020 júliusában a Nemzeti Párt tiltakozást szervezett Roderic O’Gorman gyermekminiszter ellen, akit azzal vádoltak, hogy szimpatizál a pedofilokkal. A tiltakozás során a párt tagjai kibontották a hurkot ábrázoló molinót és táblákat mutattak fel.

A Nemzeti Párt tagjai tiltakoznak Roderic O’Gorman gyermekminiszter ellen

Ifjúsági tagozat

Óige Náisiúnach (Nacionalista Ifjúság) a Nemzeti Párt ifjúsági szárnya. Felfogásuk szerint az ír nemzeti eszme megvalósításának érdekében cselekednek. Az az elképzelés, hogy minden kérdésben, legyen az gazdasági, kulturális vagy szellemi kérdés, elsőbbséget kell élveznie a nemzet túlélésének.

Csak a természetes szolidaritás ellenére tudjuk megváltani az ír társadalmat jelenlegi rosszullététől és dekadenciájától.A ne mzet nem eldobható egység. A nemzet fiatalsága pedig nem elkölthető erőforrás a nemzetközi piacon. A nemzet mindenek felett egy nép. És semmilyen társadalmi vagy gazdasági értékű politika nem hajtható végre másként. Amikor már nem tekinthetjük magunkat népnek, Írország megszűnik létezni. Ezért felhívjuk Írország fiataljait, hogy vegyék át a nemzeti elképzelés tulajdonjogát, és vigyék tovább az ír jövőbe!

Az Óige Náisiúnach tagjai az ifjúsági szárny zászlaival

Ideológia

A sajtóban a Nemzeti Párt leírása a jobboldaltól a szélsőjobboldalig terjedt. A pártnak “Kilenc alapelve” van, amely egy nacionalista, abortuszellenes, euroszkeptikus és bevándorlásellenes platformot tömörít. A kilenc alapelv a következő:

A nemzeti egység iránti elkötelezettség.Hit az alkotmányos köztársaságban.Nemzet az állam előtt.A szubszidiaritás, mint a kormányzás elve.Versenyképes megközelítés az EU-val szemben.Elkötelezettség a szabad termelő vállalkozás iránt.Tömeges bevándorlás betiltása.A születendő gyermek jogaihoz való ragaszkodás.Bűnügyi reform és a halálbüntetés intézménye.

Barrett a muszlimok Írországba történő belépésének betiltását és nagyobb ellenőrzési erőfeszítéseket szorgalmazott, kijelentve, hogy „mindegyikük potenciálisan veszélyes”. A párt a faji diszkriminációt is támogatja. A párt támogatja Írország és az EU közötti kapcsolatok újratárgyalását, beleértve az euróövezetből való kilépést. A párt irredentista követelést terjeszt elő Észak-Írország ellen; „kilenc alapelvéből” az első az ír alkotmány régi 2. cikkéből származik: “A Nemzeti Párt úgy véli, hogy Írország területe Írország teljes szigetéből, annak szigeteiből és a parti tengerekből áll.” Támogatja a halálbüntetés újbóli bevezetését. A párt ellenzi az azonos neműek házasságát, támogatja a hagyományos családmodelt. A párt ellenzi az abortuszt támogató törvények engedélyezését Írországban. A párt a gazdasági nacionalizmus egy olyan formájának támogatása mellett áll, amelyet “intelligens protekcionizmusnak” nevez.

Két videó a Nemzeti Pártról:

Felhasznált szakirodalom:

https://nationalparty.ie/ga/baile/https://nationalparty.ie/youth/https://www.independent.ie/irish-news/politics/far-right-partys-launch-is-cancelled-35222497.htmlhttps://www.dw.com/en/ireland-hundreds-rally-in-violent-anti-lockdown-protest/a-56727668https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/ireland-s-national-party-in-favour-of-racial-profiling-says-leader-1.2873485https://www.irishcentral.com/news/the-national-party-the-nazi-partyhttps://www.irishtimes.com/news/politics/national-party-leader-espouses-creation-of-catholic-republic-1.2870955https://www.irishtimes.com/news/politics/merrion-hotel-cancels-launch-of-anti-immigration-political-party-1.2870264https://www.thetimes.co.uk/article/far-right-party-may-sue-hotel-over-snub-0mzxg6phghttps://www.thejournal.ie/the-national-party-merrion-hotel-3084352-Nov2016/https://www.thetimes.co.uk/article/national-party-walkout-over-varadkar-gay-slur-gtkbbwkxbhttps://www.leitrimobserver.ie/news/home/224008/new-right-wing-political-party-to-launch-tomorrow.htmlhttps://www.hotpress.com/opinion/i-was-a-member-of-youth-defence-10023271https://www.farmersjournal.ie/icsa-uneasy-with-its-treasurers-new-venture-237006https://www.longfordleader.ie/news/business/104622/Local-farmer-elected-to-the-helm.htmlhttps://web.archive.org/web/20190402233716/https://abortionnever.ie/https://www.thetimes.co.uk/article/you-re-next-if-law-repealed-far-right-tells-elderly-b88qj0wn6http://www.irisoifigiuil.ie/currentissues/Ir050419.pdfhttps://www.thejournal.ie/election-2020/party/64/national-party/?ref_can=1024https://www.irishtimes.com/election2020/limerick-countyhttps://www.irishtimes.com/election2020/longford-westmeathhttps://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/hundreds-clash-in-violent-exchanges-at-dublin-protest-1.4377808?mode=sample&auth-failed=1&pw-origin=https%3A%2F%2Fwww.irishtimes.com%2Fnews%2Fireland%2Firish-news%2Fhundreds-clash-in-violent-exchanges-at-dublin-protest-1.4377808https://www.irishtimes.com/news/crime-and-law/three-garda%C3%AD-injured-and-23-arrested-after-clashes-at-dublin-anti-lockdown-protest-1.4497218?mode=sample&auth-failed=1&pw-origin=https%3A%2F%2Fwww.irishtimes.com%2Fnews%2Fireland%2Firish-news%2Fthree-garda%25C3%25AD-injured-and-23-people-arrested-after-clashes-at-dublin-anti-lockdown-protest-1.4497218https://www.irishexaminer.com/news/arid-40062680.htmlhttps://www.thetimes.co.uk/article/conspiracy-fans-jubilant-over-demo-success-nj8zfbhfzhttps://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/the-far-right-rises-its-growth-as-a-political-force-in-ireland-1.4358321?mode=sample&auth-failed=1&pw-origin=https%3A%2F%2Fwww.irishtimes.com%2Fnews%2Fireland%2Firish-news%2Fthe-far-right-rises-its-growth-as-a-political-force-in-ireland-1.4358321https://www.thejournal.ie/far-right-presence-ireland-covid-nationalists-5208949-Sep2020/https://www.newstalk.com/moncrieff/irish-national-party-calls-for-temporary-ban-on-muslims-entering-ireland-564450https://nationalparty.ie/principles/

Zöldinges.net – Magyar Nimród

A Az európai nemzetiszocialista mozgalmak – VI. rész bejegyzés először Zöldinges.net-én jelent meg.


Forrás:zoldinges.net
Tovább a cikkre »