Az európai energiaválság vége?

Az európai energiaválság vége?

Az elmúlt 2-2,5 évben az európai energiapiacokat az orosz földgáz elvágása által okozott energiaválság határozta meg, ami az EU gazdaságára is hatással volt. Viszont az elmúlt hónapokban annyira lecsökkent az európai energiatőzsdéken a gázár, hogy egyes médiatermékekben már az energiaválság végéről írnak, nem alaptalanul.

Az energiaárak 2021-ben kezdtek el drasztikusan emelkedni a kontinensen, ahogyan az orosz földgáz exportja csökkent Európa irányába. Abba most nem megyünk bele, hogy ennek politikai vagy gazdasági okai voltak, vagy netán a hideg 2020/21-es tél okozta, de a lényeg az volt, hogy meredeken elkezdtek emelkedni az energiaárak.

Ez az áremelkedés az után vált igazán erőssé, hogy az orosz-ukrán háború miatt az EU politikai vezetése úgy határozott, hogy elvágja magát az orosz energiától, ami már 2022-ben elkezdődött. Ez többszörösére növelte a gázárat az EU tőzsdéin.

Ehhez a folyamathoz hozzájárult az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása is.

Viszont az EU-nak volt egy olyan hatalmas szerencséje, hogy mind a 2022/23-as, mind a 2023/24-es tél nagyon enyhe volt. Ezért a 2022 nyarán feltöltött gáztárolókban felhalmozott földgáz elkezdett olcsón ráömleni az EU gázpiacára. Európában a 2023/24-es tél annyira enyhe volt, hogy a gáztárolók töltöttségi szintje még a tél végén is 59 százalékos volt.

Ennek hatására már a magyar gáztőzsdén hónapok óta 100 forintos áron lehet vásárolni a köbmétert.

Ugyanakkor az is igaz, hogy, bár az európai gáztőzsdéken jelentősen esett a gázár, de ez nagyjából még mindig kétszerese a 2019-es árszínvonalnak. Emellett az alacsony árak a gyengélkedő EU-s gazdasági teljesítményeknek is a következményei.

Az európai energiaárak csökkenéséhez továbbá a vízerőművek és az atomerőművek növekvő teljesítménye is hozzájárult.

Hírdetés

1999 óta először lett veszteséges a Gazprom

Az orosz Gazprom gázipari vállalat gázértékesítésből származó bevétele a felére esett 2023-ban, aminek következtében történetében először veszteséggel zárt egy évet.

A Gazprom 2023-ban 629 milliárd rubel veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban még 1226 milliárd rubel nyereséget termelt. Emellett a Gazprom az idei első negyedévben további 449,53 milliárd rubel veszteséget termelt.

Lengyelország összesen 24 blokknyi BWRX típusú atomerőművet szándékozik építeni

Az illetékes lengyel minisztérium összesen 6 blokknyi BWRX típusú atomerőmű építését hagyta jóvá, és összesen 24 blokk építését tervezi 6 különböző telephelyen.

A lengyelek emellett további két nagyobb atomerőmű felépítését is tervezik. Az egyik telehelyen amerikai, a másikon pedig dél-koreai technológiával építenének atomerőművet.

(Olvasónktól)

Források:

https://www.theguardian.com/business/2024/apr/04/is-europes-energy-crisis-over-falling-gas-prices-conceal-wider-problems
https://www.euronews.com/business/2024/02/20/european-natural-gas-prices-plummet-is-the-energy-crisis-finally-over
https://ceegex.hu/hu/
https://hvg.hu/kkv/20240502_oroszorszag-gazprom-gazipar-veszteseg
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Six-SMR-power-plants-approved-in-Poland


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »