Az Európai Bizottság megfeddte Németországot a cseh határon fenntartott határzár miatt

Németország március 3-ig meghosszabbítja a szigorított határellenőrzést a Csehországgal és a Tirol tartománnyal közös határszakaszain – írja az AP-re hivatkozva TASR. 

A német belügyminiszter szóvivője, Steve Alter elmondta, hogy az intézkedések változatlan formában még nyolc napig érvényesek maradnak. A döntés egyébként február 14-től él, és a német kormányzat a veszélyes vírusmutációk terjedése miatt döntött az érintett határszakaszok szigorítása mellett.

Csehországból és Tirol tartományból így csak német állampolgárok léphetnek be Németországba, mellettük az ott állandó lakhellyel rendelkezők, kamionsofőrök, egészségügyi dolgozók, valamint az ingázó munkavállalók számára biztosított az átkelés.

Hírdetés

Az Európai Bizottság hétfői levele szerint a szigorítás aránytalan és indokolatlan. Hisszük, hogy a Németország által kitűzött célt – az egészségügyi ellátás védelmét – biztosítani lehet kevésbé drasztikus intézkedésekkel is – írták a levélben.

Németországnak tíz napja van válaszolni a levélre. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az ügyben az Európai Bizottság eljárást indíthat az ország ellen. Németország kedden elutasította az EU kritikáját, Michael Roth, a külügyminisztérium titkára szerint az intézkedések összhangban vannak a Schengeni szerződésben vállalt kötelezettségekkel.

Hasonló levelet kapott az Európai Bizottságtól Magyarország, Dánia, Finnország, Belgium és Svédország is.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »