Az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése lehetőség hazánknak

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti: Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím viselése lehetőség Európának és lehetőség Magyarországnak, benne Veszprémnek, hogy kulturális életét fejlessze és bemutassa a hazai közönség mellett a más országokból jövők számára is – jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán Brüsszelben.

Hölvényi György a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program brüsszeli bemutatásakor reményét fejezte ki, hogy Veszprémnek és a Bakony-Balaton-régiónak sikerül az ezeréves múltját és jelenét meghatározó karakterét még szélesebb körben ismertté tenni.
   
Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője fontosnak nevezte, hogy „megbecsüljük és megőrizzük Európa kulturális örökségét és sokszínűségét, támogassuk a művészetet és a kreatív iparágakat Európa-szerte”.
   
Porga Gyula, Veszprém polgármestere a brüsszeli Liszt Intézetben tartott rendezvényen magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a város és a környék különleges kultúrájának bemutatása mellett a program arra is törekszik, hogy a teljes magyar kultúrát közvetítse mások számára, valamint elhozza a régióba az európai sokszínűséget.

Hírdetés

Hangsúlyozta, az Európa Kulturális Fővárosa programnak város és közösségépítő szerepe van. Emellett a program jó anyagi és szellemi lehetőségeket biztosít annak elérésére, hogy Veszprém 2030-ra Európa legélhetőbb városai közzé tartozzon – tette hozzá.
   
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója nyilatkozatában hangsúlyozta, a program feladata, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát Európában, és Veszprémbe vonzza az európai kultúrát. Tájékoztatása szerint a város és a teljes régió januártól decemberig több ezer programot kínál a gasztronómiától kezdve az irodalmon és a sporton át a zenei fesztiválokig. A program célja amellett, hogy a helyi közösségeket megerősítse az, hogy a Veszprém-Balaton-régió kulturális és innovációs központtá váljon, és felkerüljön Európa kulturális térképére – tette hozzá.
   
Az Európa Kulturális Fővárosa címek adományozását Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1985-ben. A városokat olyan kulturális programpályázat alapján választják ki, amely erős európai dimenziót foglal magában, segíti a lakosság bevonását a város és az adott régió kulturális életébe, valamint hozzájárul a város és környezete hosszú távú fejlődéséhez.
   
Idén a luxembourgi Esch-sur-Alzette, a litvániai Kaunas, valamint a szerbiai Újvidék viseli a címet.
   
Magyar város – Pécs – eddig egyszer, 2010-ben viselte a címet. Magyarország jövőre Görögországgal és Romániával közösen adja majd Európa kulturális fővárosait. A címet 2023-ban Veszprém, Eléfszina és Temesvár viselheti majd.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »