Az EU szankciókat vetett ki 19 orosz személyre és 1 orosz vállalatra

Az EU szankciókat vetett ki 19 orosz személyre és 1 orosz vállalatra

Az Európai Unió 19 személy és egy jogi személy ellen szabott ki szankciókat az emberi jogok be nem tartása miatt Oroszországban. A korlátozásokat ma hagyták jóvá az EU külügyminiszterei, az Európa Tanács várhatóan hamarosan tovűbbi részleteket közöl.

Az EU eddigi szankciórendszerén belül egyúttal új, további szankciós rezsimet hoztak létre, kizárólag az oroszországi helyzetre vonatkozóan. Josep Borrel, az uniós diplomácia vezetője kezdetben javasolta, hogy ezt a szankciórendszert a néhai orosz ellenzéki vezetőről, Alekszej Navalnijról nevezzék el, de a tagállamok ebben nem mentek bele.

Hírdetés

Jelenleg több mint 50 szankciórendszert alkalmaznak az Európai Unióban. Ezeket az egyes országokban kialakult helyzetre reagálva vezették be, például Iránban, Észak-Koreában, Szíriában vagy Fehéroroszországban. Emellett az EU úgynevezett tematikus szankciórendszereket is elfogadott, amelyek például a terrorizmusra, az emberi jogok megsértésére, az atomfegyverek elterjedésével kapcsolatos tevékenységekre, a vegyi fegyverek használatára vagy a kibertámadásokra összpontosítanak.

Az általános emberi jogokkal kapcsolatos rezsim részeként az EU már márciusban szankciókat vezetett be 33 személlyel és két vállalattal szemben Navalnij idén februárban egy orosz büntetés-végrehajtási telepen bekövetkezett halála miatt. Ezek a szankciók konkrétan azokra a fegyintézményekre vonatkoznak, ahol Navalnijt 2022 júniusától haláláig fogva tartották, valamint azokra a személyekre, akik bírák vagy az Igazságügyi Minisztérium képviselői voltak, és részt vettek Navalnij üldözésében.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »