Pellegrini Prágában: Időre van szükség a tárgyalások megújításához

Pellegrini Prágában: Időre van szükség a tárgyalások megújításához

El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh államfő. Egyúttal mindketten reményüket fejezték ki, hogy idővel sor kerül erre. A cseh elnök szerint a megbeszélés során kiderült, hogy a vitatott kérdésekben sincsenek akkora eltérések a nézeteik között. Megállapodtak abban, hogy közvetlen összeköttetés lesz köztük, és az együttműködés új formáit is bevezetnék.

Pellegrini hangsúlyozta: támogatja Pavel azon szavait, miszerint bizonyos politikai vélemények és eltérő nézetek egy konkrét ügyben nem veszélyeztethetik vagy ronthatják Csehország és Szlovákia viszonyát. Pellegrini szerint Pavel nézetei az ukrajnai helyzettel kapcsolatban nagyon pragmatikusak, józanok és összhangban vannak a valósággal. Szerinte a cseh elnök a katonai terület szakértőjeként tudja, miről beszél.

Rámutatott, hogy a Szlovák Köztársaság gyártókapacitásaival jelentősen hozzájárul a cseh lőszeripari tevékenység sikeréhez. „Szlovákia növelte a termelést azon gyáraiban, ahol a szükséges kaliberű lőszert gyártották vagy újrafeldolgozták” – mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy a cseh kezdeményezéssel Ukrajnába küldött lőszerek jelentős részét szlovák gyárakban fogják felújítani.

Hangsúlyozta, az első csehországi külföldi út nem csupán magától értetődő volt számára. „Ez egy nagyon egyértelmű jelzés volt, hogy Szlovákia és Csehország kapcsolatai a lehető legmagasabb szinten vannak, és nincsenek olyan államok és nemzetek a környéken, amelyek testvérinek mondják egymást“ – mondta a szlovák elnök.

Hírdetés

Szavai szerint arról tájékoztatta Pavelt, hogy Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet után továbbra is nagyon feszült a helyzet a szlovák társadalomban. Hozzátette, hogy az egyik első küldetése ennek a feszültségnek az enyhítése lesz. Megköszönte továbbá a cseh kormány tagjainak, hogy fokozatosan látogatják a szlovák minisztereket.

Pavel szerint a találkozó alkalmat adott a kölcsönös kapcsolatok újrafogalmazására. „Bizonyos mértékig ez egy új kezdet, ugyanakkor van mire építeni” – mondta a cseh elnök, megjegyezve, hogy Csehország és Szlovákia viszonyát nem csak a külpolitika határozza meg. Feltételezi, hogy kommunikációjuk érdemi és rendszeres lesz.

Pavel az együttműködés új formáit javasolta Pellegrininek. Ez szerinte például a Visegrádi Négyek, a Bukaresti Kilencek vagy a NATO rendezvényeire való közös utazások, különböző kulturális vagy sportrendezvényeken való közös részvétel, vagy a fiatal generációval való együttműködés bővítése – mindkét országban a diákokat szeretnék megszólítani.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »