Giorgia Meloni szerint hiba törékeny többségre bízni Európát

Giorgia Meloni szerint hiba törékeny többségre bízni Európát

Jelentős hibának nevezte Európa számára egy törékeny politikai többség felállítását, amelynek nehézségei lesznek és nem képes szembeszállni a kihívásokkal, Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Tanács ülését megelőző parlamenti felszólalásában kedden Rómában.

„Ha jó szolgálatot akarunk tenni Európának, bizonyítanunk kell, hogy tanultunk a múlt tévedéseiből, és teljes mértékben tiszteletben tartjuk az európai polgárok szavazatát” – utalt az európai parlamenti (EP-) választások eredményeire Giorgia Meloni.

Úgy vélte, az európaiak „gyakorlatiasabb és kevésbé ideologizált Európát” kérnek. „Nem látom az akaratot, amely figyelembe kívánja venni a polgároknak az urnáknál kifejtett véleményét, sem az eljárási módozatokat, sem a tartalmat tekintve” – hangoztatta.

Ezzel szemben – tette hozzá – Európa jelentős hibát követ el, ha teljesen más logikát kényszerít ki, egy olyan többséggel, amely törékeny, nehézségekkel találja majd szemben magát, és amely úgy tűnik, nincs tudatában a vele szemben álló kihívásoknak (…), vagy tisztában van velük, de más érdekeket részesít előnyben.

Giorgia Meloni a római parlament alsóházában tartott felszólalásában – Orbán Viktor miniszterelnök hétfői római nyilatkozatát idézve – azt hangoztatta, hogy az európai intézményeket az eredeti elképzelés szerint nem többség és ellenzék ellentétére építették fel, hanem semleges logikával. Hasonlóképpen a csúcsvezetői tisztségek kijelölése sem követheti a többség-ellenzék felosztást.

„Most úgy döntöttek, hogy új színteret hoznak létre, és a konszenzus logikáját a tűzhely-közeli logika váltja fel (…), melyben egy oldal dönt mindenki nevében” – mondta Meloni. Ezt a kizárásos egyezséget a római kormány nevében elutasítottam már, és nem kívánok osztozni benne – jelentette ki.

Szürreálisnak nevezte az uniós tagországok állam- és kormányfőinek az EP-választások utáni legelső ülését, ahol egyesek csúcsvezetői jelöltnévsorral jelentek meg, egyes pártok megállapodása alapján, és még úgy sem tettek, mintha egyeztetni akarnának a polgároktól érkező választási eredmények alapján.

Hírdetés

„Egyetlen igazi demokrata, aki hisz a nép szuverenitásában, sem tarthatja elfogadhatónak, hogy Európában egyeztetéssel próbálkozzanak a csúcstisztségek kijelöléséről, még mielőtt a polgárok az urnákhoz járuljanak. Azután viszont csodálkozunk, hogy a polgárok számára nem fontos elmenni szavazni” – vélte Giorgia Meloni.

Hangsúlyozta: a polgárok világosan megüzenték, melyik modellt választják a kompromisszumok Európai Uniója és a folyamatosan növekvő kihívások megoldása között.

Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) olasz kormánypárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoport elnöke megjegyezte, hogy az EP-választás számos tagállam kormánypolitikáját bukásra ítélte. Példaként hozta fel, hogy a francia kormánypárt 16 százalékot, a német 32 százalékot mutatott fel.

Az olasz miniszterelnök 21 pontban foglalta össze a következő öt év európai kihívásait, melyekkel kapcsolatban a római kormány is elkötelezi magát.

A legelső helyre a demográfiai csökkenés megállítását tette, hangoztatva, hogy az összes többi ettől függ. A migrációval kapcsolatban úgy vélte, hogy a múlttal ellentétben paradigmaváltás következett be, és a 27 tagállam közötti szétosztás helyett egyre nagyobb figyelem szegeződik a migráció Európán kívüli dimenziójára, ami a származási és tranzitországokkal való együttműködésre épül.

Giorgia Meloni szövetségese, a Liga párt, amely az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja, arrogánsnak nevezte egyes „brüsszeli bürokraták és oligarchák” magatartását, akik „szétosztják az európai székeket, nem törődve a nép akaratával. A Liga nem támogat semmilyen szövetséget a szocialistákkal, akik az utóbbi évek gyalázatos döntéseiért felelősek, és a (Liga) alternatív lehetőségen dolgozik”.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »