Az EU javaslatot nyújtott be az orosz állampolgárokra vonatkozó vízumrendszer szigorítására

Az EU javaslatot nyújtott be az orosz állampolgárokra vonatkozó vízumrendszer szigorítására

Az Európai Bizottság kedden bemutatta az uniós országokba utazó orosz állampolgárok vízumrendszerének szigorítására vonatkozó javaslatot. A korlátozásokat várhatóan rövid időn belül az uniós tagállamok is jóváhagyják – tájékoztat az AFP ügynökség.

Az EU-tagországok külügyminiszterei a múlt héten úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az Oroszországgal kötött, a vízumkiadás egyszerűsítéséről szóló 2007-es egyezmény érvényességét. A miniszterek döntése alapján az orosz állampolgároknak tovább kell várniuk, és többet kell fizetniük az Unióba irányuló vízumért. Ezek az intézkedések várhatóan jelentősen korlátozzák az Orosz Föderáció állampolgárai számára kiadott beutazási vízumok számát.

A miniszterek egyúttal arra kérték az EB-t, hogy döntésük alapján dolgozzon ki új intézkedéseket. Kedden a Bizottság javaslatot tett közzé arról, hogy milyen legyen az oroszok új vízumrendszere.

Az EB javaslata szerint a schengeni országokba vízumot kérő orosz állampolgárok számára a vízumdíj a jelenlegi 35-ről 85 euróra emelkedik. Ezzel egyidejűleg az ilyen kérelmek elbírálásának standard határideje 10-ről 15 napra, egyes esetekben pedig akár 45 napra is meghosszabbítható. Emellett az orosz vízumkérelmezőknek a korábbinál több kapcsolódó dokumentumot kell benyújtaniuk. A Bizottság javaslata szerint az uniós országok sem ismerhetik el az Ukrajna megszállt régióiban kiállított orosz útleveleket.

Hírdetés

„Nem szabad, hogy az oroszoknak könnyű bejutásuk legyen az Európai Unióba, turisztikai céllal az EU-ba utazni pedig nem emberi jog”

– jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Szerinte az EB javaslata az uniós országok „erős és egységes“ reakciója arra, hogy Oroszország Ukrajnában továbbra is megsérti a nemzetközi jogot, bűncselekményeket követ el az ukránok ellen, és aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást.

Az uniós biztos szerint újabb intézkedéssorozat készül, amely szigorítja az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek vizsgálatát és az uniós országokba való beutazás feltételeit.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »