Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye mikrobusszal is támogatja a munkácsi karitászt

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye mikrobusszal is támogatja a munkácsi karitászt

Holnap indul az élelmiszerrel megpakolt mikrobusz Munkácsra. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye felajánlása a kárpátaljai karitászt fogja segíteni az ott élő rászorulók és a Kelet-Ukrajnából érkező menekültek ellátásában. Erdő Péter bíboros, prímás adta át a jármű kulcsait április 5-én az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal udvarán.

A budai várbeli prímási palota udvarán adta át Erdő Péter bíboros, prímás a Volkswagen mikrobusz kulcsait Écsy Gábornak, a Katolikus Karitász igazgatójának. Az élelmiszerrel teli jármű holnap indul Munkácsra, hogy az ott élők ellátásának szolgálatába állítsák.

A még több magára maradó idős emberről és a Kárpátalján elszállásolt belső-ukrajnai menekültekről való gondoskodásból a karitász helyi szervezetei a Katolikus Karitász támogatásával veszik ki a részüket. A szeretetszolgálat egyik fő támogatási formája az idősekre főző konyhák napi élelmiszerellátása. Kárpátalján számos ilyen működik, melyeket naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszerrel látnak el.

„Hosszú hetek óta minden magyarországi egyházmegye és a Katolikus Karitász egész szervezete azon dolgozik, hogy segítő szeretetünket kifejezzük az ukrajnai menekültek és a Kárpátalján élő nehéz sorsú magyarok és nem magyarok irányában. A helyzet egyre inkább megkívánja, hogy ne csak a határon segítsünk az érkezőkön, amit természetesen folytatunk, hanem a határon túl is. Együttműködést alakítottunk ki a munkácsi egyházmegyei karitásszal. Kárpátalján hatósági előírásra már a falvak is településenként ötven menekült befogadására kötelezettek. Ellátásuk biztosításához szeretnénk hozzájárulni” – mondta Erdő Péter bíboros az átadón.

Hírdetés

A régióban működő, egyenként 150-200 embert ellátó szegénykonyhák kapacitását jelentősen növelni kellett. Nagy szükség van szállítóeszközre, ezért döntött a felajánlás mellett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. A szállítandó élelmiszer nyilvántartására egy számítógéppel is támogatja a karitászt a főegyházmegye. „Kívánok sok erőt és azt a lelkesedést, mellyel eddig is folytatták szolgálatukat a Karitász nagy számú önkéntesei.”

Écsy Gábor országos igazgató köszönetet mondott a felajánlásért. „Holnap elindítjuk a buszt, és átadjuk adományokkal együtt. Nagy terület ellátását végzi a Karitász Körösmezőtől Ungvárig, sok településre kell eljuttatni a tartós élelmiszert. Helyi beszerzés az áruhiány és az árak jelentős emelkedése miatt már nem lehetséges. A Karitász eddig is sok élelmiszert tudott összegyűjteni a hívek adományából az elmúlt hetekben. Továbbra is kérjük az adományokat és az imát, hogy segíteni tudjunk a bajban.”

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »