Az EP jóváhagyta az ukrán termékek vám- és mennyiségi korlátozás nélküli behozatalának meghosszabbítását

Az EP jóváhagyta az ukrán termékek vám- és mennyiségi korlátozás nélküli behozatalának meghosszabbítását

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

A strasbourgi közlemény szerint az EP-képviselők

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.

Közölték, az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, ugyanis az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében regisztrált mennyiség átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek.

Hírdetés

A jelenleg érvényes kereskedelmi intézkedések június 5-én hatályukat vesztik. A rendeletet az EP jóváhagyását követően most az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia, az új rendelet ezt követően azonnal hatályba léphet.
Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az EP balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat. Brüsszelben változás kell.

Ezzel egy unión kívüli tagállam oligarcháinak támogatása mellett tették le voksukat, míg az európai gazdákat cserben hagyták – hangoztatta.
“Mi, a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nemet mondtunk az EP javaslatára. Nem támogatunk semmilyen megállapodást, ami a magyar és az európai gazdák érdekeivel ellentétes” – fogalmazott.

Az EP-képviselő kiemelte: amíg az ukrán gabona, azon belül is a búza korlátlanul ömlik az unióba, és nem vonatkozik rá semmilyen mennyiségi korlátozás, nem támogatható a jogszabály.

Magyarország továbbra is kiáll a magyar gazdákért: addig tartja hatályban az egyoldalú importtilalmat bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, amíg nem születik elfogadható európai megoldás. “Nekünk a magyar gazdák megélhetése a prioritás” – tette hozzá Győri Enikő.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »