Az ENSZ főtitkára független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Az ENSZ főtitkára független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Független vizsgálatot sürgetett pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár az előző nap Gázában, egy káoszba torkolló segélyosztás során meghaltak ügyében – írja az MTI.

"Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket, vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei"

– jelentette ki Guterres, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken rendezett regionális csúcstalálkozó margóján a főtitkár mélységes döbbenetének adott hangot a gázai hatóságok szerint több mint 112 ember életét követelő incidens miatt, melyen, mint azt Dujarric leszögezte, az ENSZ munkatársai nem voltak jelen.

A szóvivő ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy

az ENSZ már több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Guterres a maga részéről ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) uralkodó "geopolitikai megosztottság" miatt a vétójog gyakorlatilag "cselekvőképtelenné tette" a testületet.

Hírdetés

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta a BT azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

A nap folyamán független vizsgálatot sürgetett a francia külügyminiszter is az ügyben. Stéphane Séjourné a France Inter rádióban elmondta, nem lehet szó "kettős mércéről" a konfliktusban szereplőkkel kapcsolatban.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől, és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.

Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtóközleményben szintén felszólította az izraeli hadsereget, biztosítsa a Gázai övezetben történő segélyosztások feltételeit. Az övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet és a ciszjordániai székhelyű Palesztin Nemzeti Hatóságaz izraeli hadsereget (IDF) okolta a tragédiáért, Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azonban azt közölte,

a katonák nem lőttek a tömegbe, csupán azokra nyitottak tüzet, akik az IDF ellenőrzőpontja felé indultak.

Ismeretes, csütörtöki beszámolók alapján a Gázavárosban segélyre várakozó palesztinok közül több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek. Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak a tömegbe. Az izraeli hadsereg szerint az emberek a segélyért folytatott tülekedésben taposták össze egymást.

(Címlapkép: Videófelvételről készült kép humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin civilekről a gázavárosi Sifa kórházban 2024. február 29-én. MTI/AP)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »