Az ENSZ-főtitkár szerint félő, hogy egy “nagy háború” felé tart a világ

Az ENSZ-főtitkár szerint félő, hogy egy “nagy háború” felé tart a világ

António Guterre ENSZ-főtitkár szerint egy újabb eszkaláció az orosz-ukrán háborúban “szélesebb háborút” idézhet elő. Guterres erről hétfőn, az ENSZ közgyűlése előtt beszélt.

Elmondta, hogy az ENSZ prioritásai az idei évben az Ukrajna elleni invázióval, a klímaválsággal és a mélyszegénységgel kapcsolatosak.

“Folyamatosan csökkennek a békére való kilátások. Egy újabb eszkalációnak és vérontásnak az esélye nő, és félek, hogy a világ egy nagy háború felé tart – és nem a tudtán kívül”

fogalmazott Guterres.

Hírdetés

Az ENSZ-főtitkár azt is megjegyezte, hogy a tudósok, biztonságpolitikai szakértők közelebb állították az óramutató az éjfélhez a szimbolikus végzet óráján, ami azt jelzi, milyen közel álla Föld a teljes pusztuláshoz, vagyis az éjfélhez – jelenleg ez már csak 90 másodperc, ami Guterres szerint riasztó jelzés.

“A 2023-as évet számos olyan kihívással kezdtük el, amelyekkel még sosem találkoztunk. Fel kell ébrednünk, és cselekednünk kell”

mondta, hozzátéve, hogy globális békét más események is veszélyeztetik, példaként pedig az izraeli-palesztin konfliktust, az afgán, a mianmari és a haito helyzetet említette.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »