Az ellenzék szerint a kormány veszélyezteti az európai pénzek kifizetését

Az ellenzék szerint a kormány veszélyezteti az európai pénzek kifizetését

Az ellenzék a kormányt bírálja, mivel szerinte veszélybe sodorta a helyreállítási tervből származó pénzek felhasználását. A Progresszív Szlovákia (PS) felszólítja Robert Fico (Smer-SD) kormányfőt, hogy kezdjen el tárgyalni a helyzetről Brüsszelben, és vállalja a felelősséget. Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) parlamenti képviselő szerint Szlovákia sosem volt még ilyen közel a kifizetések leállításához. Az ellenzék ezzel arra a levélre reagált, amelyet az Európai Bizottság küldött a szlovák kormánynak.

Michal Šimečka, a PS elnöke és a parlament alelnöke szerint több mint hárommilliárd euró értékű befektetés került veszélybe. „Ez Robert Fico (Smer-SD) jelenlegi kormányának a felelőssége. Ahelyett, hogy a kormányfő mindent megtenne az európai pénzek megmentéséért, videókat készít és mindenkit sérteget maga körül. A PS elutasítja a kormányfő azon szavait, melyek szerint az uniós források kifizetésének leállítása a „nyugat bosszúja” lenne azért, mert nem Ivan Korčokot választották meg államfőnek. Rámutatott: a levelet még Peter Pellegrini megválasztása előtt küldték. Remišová szerint a levélből egyértelmű, hogy a bizottságnak nagyon részletes áttekintése van arról, hogy mi történik Szlovákiában.

Hírdetés

„Az Európai Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy Szlovákia hatékonyan tudja ellenőrizni azt, hogy az európai pénzeket nem lopják-e szét” – jelentette ki a volt kormányfőhelyettes. Egy olyan határozatot akar elfogadni, amellyel a parlament felszólítaná Peter Kmec helyreállítási tervért felelős kormányfőhelyettest és Richard Raši beruházási minisztert (mindketten Hlas-SD), hogy írjanak jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az uniós pénzek védelmében tesznek, bocsássák rendelkezésre a bizottságnak adott válaszukat, ennek teljes terjedelmében, illetve mutassák be azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a helyzet javítása érdekében tesznek. A parlamenten kívüli Demokrati párt levelet írt a kormányfőnek, amelyben arra szólítja fel, hogy azonnal adjon teljeskörű tájékoztatást arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy ne állítsák le a helyreállítási tervből küldött támogatás és az uniós források kifizetését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »