Az élelmiszeripari szakértők figyelmeztetnek: Kontrollálhatatlanul magasra emelkedhetnek az árak

Az élelmiszeripari szakértők figyelmeztetnek: Kontrollálhatatlanul magasra emelkedhetnek az árak

„Az állam segítsége nélkül súlyos drágulás várható az élelmiszeripari szektorban” – értettek egyet a képviselők a Szlovák Élelmiszeripari Szövetség (ÚPS) közgyűlésén, amelyet a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) vezetett.

A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett a feldolgozásra kerülő élelmiszeripari alapanyagok is jelentősen csökkennek. Szükség van az állam közbeavatkozására, és hogy kihasználjon minden lehetőséget, többek közt azokat, amelyeket az Európai Komisszió (EK) a napokban tett elérhetővé. Ellenkező esetben az ország kénytelen lesz a külföldi árubehozatalra támaszkodni.

Az EK március 23-án bejelentette, hogy azoknak a tagállamoknak, amelyeknek gazdaságát befolyásolja az ukrajnai háború, legfeljebb 400 ezer euró értékű rendkívüli segélyt nyújt cégenként. Azok a cégek, amelyeket rendkívül érint az energiaárak növekedése, kérvényezhetik az államtól a kiadásaik 30%-ának visszatérítését, ezt pedig legfeljebb 2 millió euró értékben.

Hírdetés

„Ha az állam nem szól közbe, és nem támogatja az élelmiszeripari szektort, nagymértékű emelkedésre számíthatunk az élelmiszerárak terén, sőt a hazai élelmiszergyártás is súlyos károkat szenvedhet. Ebben a rendkívüli helyzetben különösen fontos az állami támogatás az élelmiszeripari szektor számára” – mondta az ÚPS elnöke, Daniel Molnár.

Az ÚPS továbbá kéri az államot, hogy tegyen elérhetővé elégséges energia- és alapanyagforrást, valamint biztosítson anyagi támogatást számukra, vagy pedig szabályozzák az élelmiszerárakat. A szervezet kéri, hogy az állam figyelje meg az energiaárakat és az élelmiszerek fogyasztói árát, valamint jelentősen emeljék meg az élelmiszeripari szektor pénzügyi támogatásának összegét a 2023 és 2027 közötti stratégiai tervezet szerint.

(plus7dni, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »