Az áradások miatt Szlovénia 100 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából

Az áradások miatt Szlovénia 100 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából

Szlovénia idén 100 millió eurót, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a közelmúltbeli áradások következményeinek kezelésére – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Ljubljanában.

Kiemelte: Robert Golob szlovén miniszterelnökkel három részből álló, egy azonnali, valamint egy közép- és egy hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszköz-csomagról tárgyalt.

Sok beruházásra lesz szükség az ország helyreállításához

– mondta von der Leyen, az árvíz által leginkább sújtott területeken tett látogatása után.

Szlovéniának fel kell mérnie a károkat és kérelmet kell benyújtania a Szolidaritási Alaphoz – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy most a gyorsaság a legfontosabb.

Úgy vélte:

az idő kulcsfontosságú a további finanszírozások megszerzéséhez is a Helyreállítási Alapból, amelyben 2,7 milliárd eurós hitel áll Szlovénia rendelkezésére.

Szlovéniának augusztus végéig van ideje a további hitelek igénylésére. Golob és von der Leyen megállapodott abban is, hogy azonnal közös munkacsoportot hoznak létre annak érdekében, hogy Szlovénia hozzájusson ezekhez a pénzeszközökhöz.

Hírdetés

Ami a kohéziós alapokat illeti, von der Leyen megjegyezte:

a Szlovénia a rendelkezésére álló 3,3 milliárd euró egy részét már konkrét projektekre fordítottak, de meggyőződésének adott hangot, hogy ezek közül „sok projekt már nem létezik”.

Elmondta, hogy a Bizottság „maximális rugalmasságot” fog tanúsítani. Golob hasonlóképpen rugalmasságot sürgetett a kohéziós alapok átprogramozásában.

Ha nem tudjuk az alapokat az újjáépítésre átirányítani, akkor semmit sem jelentenek számunkra

– fogalmazott.

Bejelentette továbbá, hogy

a kormány uniós és hazai hozzájárulásokból külön alapot hoz létre, amely az újjáépítésre szánt pénzeket kezeli majd.

Az első hozzájárulás, 300 millió euró, a szlovén költségvetésből származik majd – mondta.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A kormányfő szerint a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – akár 500 millió euró kárt is okozhattak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

A szlovén kormány vasárnap jelentette be, hogy Ljubljana segítségért folyamodik az EU és a NATO mechanizmusain keresztül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »