Az Andrássy kastély nevet veszi fel a tőketerebesi múzeum

Az Andrássy kastély nevet veszi fel a tőketerebesi múzeum

A tőketerebesi Alsó-Zempléni Múzeum és Kultúrközpont egyre inkább népszerűsíteni kívánja az épület utolsó urainak és lakóinak életét. 2022 január 1-től a múzeum hivatalosan is Andrássy kastély néven fog működni.

A múzeum közösségi oldalán már közzétette az új, megváltoztatott profilját és ezzel megkezdődött egy úgynevezett átmeneti időszak, amely alatt több újításra kerül sor. Beáta Kereštanová, az intézmény igazgatója elmondta, hogy

„Például 2013-ban a magyarországi Polgárdi községgel közös szervezésben szimbolikusan egyesítettük Andrássy Gyula családját. Később a győri Rómer Flóris Múzeummal együttműködve kiállítást szerveztünk a család fiatalabb nemzedékének tagjairól. Nagyon jó a kapcsolatunk más szlovákiai múzeumokkal is, amelyek komoly segítséget nyújtottak nekünk a Nemesi családok elnevezésű kiállításunk megvalósításában. Jelenleg pedig az Andrássy család szélesebb körű bemutatásán dolgozunk” – jelezte az igazgatónő.

A múzeum profilváltásának első lépcsőfokaként királykékre változtatták megjelenésük alapszínét, hamarosan elkészülő logójukban pedig már az Andrássy kastély megnevezést is feltüntetik.

Hírdetés

Ezt a múzeum kiállításain, a tudományos munkákon, az előadások anyagain is alkalmazzák majd.

A többi teremben pedig megtekinthető a Dobó István családjának ékszergyűjteménye, a Zemplén Antiqua régészeti kiállítás és a paricsi várat bemutató tárlat.

„Nagyon örülök, hogy megyénkben az Andrássyakat egyre jobban népszerűsítjük, hiszen ez a család fontos szerepet játszott térségünk történelmében. Remélem, hogy a terebesi múzeum ezentúl még több látogatót vonz, így megerősítve a turizmust tájainkon és még népszerűbbé válik a múzeum is az érdeklődők körében” – fejtette ki Rastislav Trnka, Kassa Megye Önkormányzatának elnöke.

A múzeum további terve, hogy új közösségi oldalt indítanak, amelynek nevében már feltüntetik az Andrássy kastély nevet is, a jelenlegi közösségi oldalt sem szüntetik meg, de az már csak az eddigi anyagokat tartalmazza majd, újakkal nem bővül.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »