Az állás elvesztése idősebb korban gyakran vezet munkanélküliséghez vagy kényszervállalkozás beindításához

Az állás elvesztése idősebb korban gyakran vezet munkanélküliséghez vagy kényszervállalkozás beindításához

A digitalizálás és az új technológiák a népesség elöregedésével együtt átalakítják a munkapiacot. A munkahelyek elvesztik hagyományos stabilitásukat, lerövidül az egy munkahelyen eltöltött idő. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az utóbbi években minden kategóriában átlagosan kilenc hónappal csökkent az egy munkahelyen eltöltött idő.

Az elbocsátás főként idősebb korban jelent komoly problémát. Előrehaladottabb korban új munkahelyet találni ugyanis nem olyan könnyű feladat, mint fiatalabb korban. Amennyiben az idősebbek találnak is munkát, az OECD adatai szerint lényegesen alacsonyabb bérezési feltételek mellett.

Az ageizmus, azaz a kor szerinti diszkrimináció érvényesülését a szlovákiai munkapiacon megerősítették az Eurobarométer diszkriminációt érintő felmérésének eredményei is. A megkérdezettek fele az előrehaladott kort hátránynak tekinti az álláskeresésnél. A korábbi munkahely elvesztését követően, új állás híján sok idősebb ember munkanélküliként végzi. Nem ritkán a nyugdíjkorhatár elérése előtt rokkantnyugdíjasként távoznak a munka világából.

Hírdetés

A saját vállalkozás létrehozása abban az esetben, ha az ember nem talál új állást, az idősebb kezdő vállalkozók körében nagyon gyakori, Szlovákiában különösképp.
Az 50–64 év közötti kezdő szlovákiai vállalkozók 54 százaléka a globális vállalkozói felmérés során elmondta, hogy a fent említett körülmény adott okot vállalkozása beindítására. Az európai uniós tagországok közül mindössze Lettországban nagyobb azoknak az idősebb vállalkozóknak a száma, akik kényszerből indítottak vállalkozást. Az uniós átlag ebben a tekintetben 27 százalék.

Bár az idősebb korban létrehozott vállalkozások nem hosszú életűek és feltehetően komolyabb gazdasági hatásuk sincs, egyéb előnyökkel azért járnak. Mint az OECD közölte, fenntartják működtetőik társadalmi aktivitását és biztosítják számukra a szükséges bevételt, tehermentesítve ezáltal az államot.

Az állást találni képtelen idősebb korúak egyéni vállalkozói tevékenysége fontos átmenetet képez a nyugdíjkorhatár előtt álló munkaképes népesség nyugdíjba vonulásáig.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »