Az állami tartalékalap 2,5 millió nazális koronavírustesztet vásárol

Az állami tartalékalap 2,5 millió nazális koronavírustesztet vásárol

A Szlovák Állami Tartalékalap 2,5 millió nazális antigén koronavírus-tesztet készül vásárolni, jelentette be Ján Rudolf igazgató. A tartalékalap közvetlen tárgyalási eljárás útján szerzi be a teszteket.

Az egészségügyi minisztérium pénteken (február 5.) kiadott, pontosított specifikációja alapján a tartalékalap hétfőn (február 8.) közbeszerzési pályázatot hirdetett a nazális tesztekre. A pályázatok beérkezési határideje február 10., szerda, 12 óra.

Hírdetés

A tartalékalap közleménye szerint a nazális antigén tesztek kevésbé invazívak, mint az orrgaratból vett törleten alapuló, hagyományos antigén tesztek. A mintát az előbbi esetben az orr elülső részéből, mintegy 2 centiméteres mélységből veszik. Bár ezek a tesztek a közlemény szerint kevésbé érzékenyek, ugyanakkor hatékonyabban alkalmazhatóak gyerekek vagy súlyosan egészségkárosodott személyek esetében. Ez a módszer jobban tolerálható gyakori tesztelés esetén is.

„Ilyen típusú tesztek eddig nem voltak elérhetőek Szlovákiában. Az állam azért szerzi be ezeket, mert a lehető legkíméletesebb módszerrel akarjuk tesztelni elsősorban a gyerekeket” – hangsúlyozta Rudolf.

Az állami tartalékalap felidézte, hogy múlt héten 8,4 millió antigén gyorstesztet szerzett be, melyeket jelenleg az országos szűrés, illetve az ún. COVID-automata keretében vetnek be a lakosok tesztelésére.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »