Az államfő aláírta az új járványügyi törvényeket

Az államfő aláírta az új járványügyi törvényeket

Az alkalmazottnak ezután igazolnia kell a munkahelyén, hogy be van oltva koronavírus ellen, vagy átesett a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatnia. Ugyanez vonatkozik a vendéglátóhelyekre és egyéb létesítményekre is. Aki nem hajlandó felmutatni az igazolást, attól megtagadják a belépést. Zuzana Čaputová államfő vasárnap este aláírta a járvány harmadik hullámával kapcsolatos törvényeket.

A jogszabály értelmében a munkavállalónak magának kell elvégeztetnie a tesztet, vagy a munkáltatónak kell ingyenesen elvégeztetnie. Ha valaki megtagadja az ingyenes munkahelyi tesztelést, az az alkalmazott részéről a munkavégzés akadályozásának minősül, és ha emiatt nem dolgozhat a munkavállaló, nem jár neki fizetés. „Lehetőség van azonban arra, hogy a felek máshogy, például bérkompenzációban állapodjanak meg, vagy szabadságot vegyen ki az érintett” – áll a törvény szövegében.

Ha egy rendőr, határőr vagy katona tagadja meg a tesztelést, automatikusan fizetés nélküli szabadságra küldhető.

Válsághelyzetben a járvány miatt bezárathatja a létesítményeket az egészségügyi felügyelet. Ehhez a rendőrök segítségét is kérheti. Az elrendelt intézkedések megszegése miatt 30 napra be lehet záratni a létesítményt vagy annak egy részét.

Hírdetés

A jogszabály pénzbírság kiszabását is lehetővé teszi abban az esetben, ha valaki az egészségügyi dolgozókat támadja, COVID-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást. Emiatt 1000 euróig terjedő bírság szabható ki. Szabálysértés miatt 500 euróig terjedő pénzbüntetés szabható ki.

Az új szabályok szerint a világjárvány miatti betegszabadság december 1-jétől a rendes betegszabadsággal azonos lesz. A járvány miatti betegszabadság feltételei mostanáig kedvezőbbek voltak.

Az egészségügyi dolgozók pótlékának összegét a válsághelyzeten kívüli jogi helyzethez igazítják. A védőoltás, a betegség leküzdése vagy a negatív koronavírus-teszt időpontja alapján a törvény behatárolja a korlátozások érvényességének időtartamát. A jogszabály május 1-jéig hatályos. A törvény rendelkezik arról is, hogy a kormány módosíthatja az ingyenes tesztelés feltételeit.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »