Az államfő aláírta a a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvényt, az ellenzék bírálja a lépést

Az államfő aláírta a a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvényt, az ellenzék bírálja a lépést

Peter Pellegrini államfő azzal indokolja a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvény aláírását, hogy szerinte nem tartalmaz alkotmánysértő módosításokat, nem korlátozza a szólásszabadságot, és nem lát ellentmondásokat a Szlovákiára is vonatkozó nemzetközi szabályozásokkal.

Emellett bízik benne, hogy bár enyhítették a közmédia tanácsának majdani tagjaira vonatkozó feltételeket, a minisztérium és a parlament olyan személyeket nevez ki, illetve választ meg a testületbe, akik miatt nem kell majd szégyenkeznie a lakosságnak. Az államfő a közösségi hálón tájékoztatott erről.

„A kormánykoalíció nagyobb szakmaiságot követelt a közmédia irányításával kapcsolatban. Járuljon hozzá ehhez azzal, hogy valódi szakembereket választ meg a bizottságokba, akik mellett a médiában és gazdasági életben szerzett sokéves tapasztalataik szólnak, nem pedig a közösségi hálókon való feltűnősködés, vagy az általánosan elfogadott tudományos tények megkérdőjelezése” – jelentette ki Pellegrini.

A megfelelő összetételű médiatanácsot tartja a kiindulási alapnak ahhoz, hogy megfelelő vezérigazgató kerüljön a közmédia élére, és teljesüljenek azok a célok, amelyeket a kormánykoalíció a törvénnyel kijelölt.

de egyúttal felhívta a kormánypártok figyelmét, hogy jövő augusztustól életbe lép az Európai Parlament és az Európai Tanács által elfogadott európai médiaszabadságról szóló szabályozás, és a belföldi médiaszolgáltatások szabályozásáról szóló közös rendelet.

„A kormány és a parlament feladata, hogy alaposan összevesse az elfogadott törvényt és az életbe lépő uniós irányelveket, és ha kételyek merülnek fel, az elkövetkező 13 hónapban hangolja össze a törvényeket” – jegyezte meg Pellegrini.

Hírdetés

Az államfő reméli, hogy ha az uniós intézményeknek kifogásai merülnek fel a szlovák közmédiáról szóló törvénnyel kapcsolatban, akkor ugyanazzal a mércével fognak mérni, mint korábban más országok esetében, amelyekben sokkal viharosabb körülmények között zajlottak le a közmédiában végrehajtott változtatások.

Peter Pellegrini államfőt bírálja a Slovensko mozgalom és Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke az STVR-ről szóló törvény aláírása miatt, mert szerintük az elnök nem az emberek érdekei szerint járt el. Remišová hozzátette, a törvény villámgyors aláírásával Pellegrini igazolta, hogy a kormánykoalíciót szolgálja.

– jelentette ki Michal Šipoš, a Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció vezetője, hozzátéve, a kormány engedelmes médiát akar létrehozni, amely csakis pozitív fényben tünteti fel az intézkedéseit.

„Nagyot tévedett, aki azt hitte, hogy Pellegrini az emberek érdekeit fogja képviselni az elnöki palotában és megállítja a demokrácia deformálására tett kísérleteket” – tette hozzá.

Remišová szerint Pellegrini már az első lépéseivel rácáfol arra, hogy független államfő lenne, és beigazolódik, hogy csupán a kormánykoalíció „táskahordozója”.

A közszolgálati média elnevezése STVR-re változott. Az igazgatót kilencfős tanács választja majd, a kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe. A kilencfős etikai bizottság tanácsadó testületként fog működni. A törvény július 1-jével hatályba lépett, ezzel megszűnt Ľuboš Machaj eddigi vezérigazgató és a közmédia tanácsa eddigi tagjainak megbízatása is.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »