Daniil vidini metropolitát választották a bolgár ortodox egyház új pátriárkájává

Daniil vidini metropolitát választották a bolgár ortodox egyház új pátriárkájává

A márciusban elhunyt Neofit pátriárka helyébe június 30-án választották meg az 52 esztendős vidini főpásztort. Beiktatását a szófiai Szent Alekszandr Nyevszkij-székesegyházban tartották, jelen volt Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka és Kurt Koch bíboros, Luciano Suriani nuncius, a helyi egyházak és más felekezetek képviselői.

Június 30-án, vasárnap a Bolgár Tudományos Akadémia székházában a 140 patriarkális egyháztanácsi küldöttből 138 volt jelen a választáson, amelynek második fordulójából 69 vokssal Daniil (Dániel) vidini metropolita került ki győztesen a vracai Grigorij metropolita 66 szavazatával szemben, és ezzel elnyerte a bolgár ortodox egyház pátriárkája, Szófia metropolitája címet.

Délután tartották beiktatási szertartását a Szent Alekszandr Nyevszkij-székesegyházban, melyet a Szent Szinódus székhelyéről induló ünnepélyes körmenet előzött meg. A szertartáson jelen volt Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a helyi egyházak képviselői, a Szentszék részéről Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Dikasztériumának prefektusa; Luciano Suriani érsek, bulgáriai és észak-macedóniai apostoli nuncius, valamint több pátriárka és más felekezetek tagjai. Részt vett az eseményen Rumen Radev bolgár elnök és Simeon király (cár) is.

Daniil vidini metropolita 1972. március 2-án született Szmoljanban Atanasz Trendafilov Nikolov néven. Szülővárosában végezte középiskolai tanulmányait, majd a szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetemen diplomázott, ahol angol filológiát kezdett tanulni, illetve később beiratkozott a teológiai karra. 1997-től novícius volt a hadzsidimovói Győzedelmes Szent György-kolostorban. Két évvel később szerzetes lett és diakónussá szentelték. 2004-ben a rozeni kolostorba küldték, ahol pappá szentelték. Két évvel később archimandrita (kolostori elöljáró) lett.

Hírdetés

2008-ban a Szent Szinódus döntése nyomán püspökké nevezték ki. Előbb a nevrokopi Nathaniel metropolita vikáriusa volt, majd József metropolita helyettese az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. 2018. február 4-én választották meg vidini metropolitának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »