Az alkotmánybírósági döntés utánra halasztották a bizalmatlansági indítvány szavazását

Az alkotmánybírósági döntés utánra halasztották a bizalmatlansági indítvány szavazását

Az alkotmánybírósági döntés utánra halasztották az USR-PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazását a parlament összevont házbizottságának csütörtök reggeli ülésén – tájékoztat a G4media.

Ötödször hívták össze csütörtök reggelre a szenátus és a képviselőház házbizottságait együttes ülésre, a korábbi négy alkalommal soha nem volt meg a döntéshozatalhoz szükséges kvórum. A csütörtök 10 órára összehívott ülésen viszont már elegen vettek részt ahhoz, hogy szavazni tudjanak Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! címet viselő bizalmatlansági indítvány napirendjéről, illetve a szavazás időpontjáról.

A G4media értesülései szerint az RMDSZ álláspontja az volt, hogy várják meg a szavazás időpontjával az alkotmánybírósági döntést. Az USR-PLUS azt szerette volna, hogyha ha már szeptember 14-én szavaznak az indítványukról. A PNL szenátorainak vezetője, Alina Gorghiu pedig azt szerette volna, ha október elsejére halasztják a szavazást. Végül az RMDSZ javaslatát fogadták el.

Hírdetés

Ludovic Orban nem szavazott a döntésnél, de állítása szerint az elfogadott menetrend szembe megy a bizalmatlansági indítvány benyújtására és szavazására vonatkozó alkotmányos előírásokkal. „Megsértették a jogállamiságot ezzel a szavazással” – mondta az G4media szerint Ludovic Orban a kollégáinak.

Az alkotmánybíróság pedig biztosan csak szeptember 15. után tárgyalja a miniszterelnök bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatosa beadványát, mert szerdán azt kérte a testület, hogy addig fejtsék ki a felek az álláspontjukat. A taláros testület pedig csak azt követően szögezi le a beadvány érdemi vitájának időpontját, miután a felek álláspontjukat kifejtették.

A szenátus és a képviselőház együttes plénumát, amelyen az USR PLUS és az AUR által benyújtott, Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! címet viselő bizalmatlansági indítványt ismertetik, csütörtök délután 4 órára hívták össze. (g4media/hírszerk.)

A hírt frissítsük!


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »