Ausztrália békefenntartókat küld a Salamon-szigetekre

Ausztrália békefenntartókat küld a Salamon-szigetekre, hogy segítsen véget vetni a két napja tartó zavargásoknak Honiarában – jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön.

"Az a célunk, hogy garantáljuk a stabilitást és a biztonságot" – magyarázta Morrison. Az ausztrál kormányfő elmondta: Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke kérte a segítségüket.

Eközben Kína aggodalmának adott hangot az események miatt. A tüntetők a kínai negyedben is romboltak a Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában. Peking felszólította a helyi kormányt, hogy tegyen meg mindent a kínai állampolgárok és intézmények biztonságának szavatolásáért.

Hírdetés

Honiarában nagy tömegeket megmozgató tüntetések voltak az elmúlt napokban. A tiltakozások annak ellenére folytatódtak, hogy szerdán kijárási tilalmat rendeltek el, mert a tüntetők meg akarták rohamozni a parlamentet.

A kormánnyal elégedetlenek kormányzati és rendőrségi épületeket is felgyújtottak. A közösségi médiában lángoló épületekről tettek közzé felvételeket.

A Salamon-szigetek 1978-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. A 2000-es évek elején etnikai viszály lángolt fel az országban. A feszültség miatt Ausztrália békefenntartókat állomásoztatott a térségben 2003 és 2013 között.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »