Aurescu a Krónikának: célkitűzés, de nem tudni, mikor fogadják el a kisebbségi törvényt

Aurescu a Krónikának: célkitűzés, de nem tudni, mikor fogadják el a kisebbségi törvényt

Mindig vannak zavarkeltők, de fenntartjuk a magyar–román stratégiai partnerséget – ezt emelte ki egyfajta fő üzenetként Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a román kollégájával kedden folytatott budapesti tárgyalásait követő sajtótájékoztatón. Bogdan Aurescu kitérő választ adott lapunknak a kisebbségi törvény elfogadásának időpontjára vonatkozó kérdésére.

A parlamenttől, a törvényhozói munka dinamikájától függ, hogy mikor kerül napirendre a kisebbségi törvény Romániában – jelentette ki a Krónika kérdésére válaszolva Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Felvetésünkre, miszerint a hosszú évek óta halogatott jogszabály a kormányprogram része, a bukaresti diplomácia vezetője megerősítette: megvalósítandó célként tekintenek a törvény elfogadására. Azt is megkérdeztük Aurescutól, hogy mi a román kormány álláspontja a Magyarországnak járó európai uniós pénzek blokkolásáról szóló tárgyalásokról, a várható döntésről. A külügyi tárca vezetője elmondta: Románia mindig bátorította az Európai Bizottság (EB) és Magyarország közötti együttműködést, amelyek a legjobb megoldásokat eredményezik. „Biztos vagyok abban, hogy olyan megoldás születik, amely az EB elvárásainak is eleget tesz, illetve melynek révén Magyarország is megkaphatja az uniós pénzeket” – fogalmazott Bogdan Aurescu.

Budapest, 2022. november 15.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Bogdan Aurescu román külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2022. november 15-én.
MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Pétertől azt kérdeztük a keddi sajtótájékoztatón: milyen esélyt lát Románia schengeni csatlakozására, miután holland, de újabban svéd részről is elutasításra hajló véleményeket hallhattunk. A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az övezet bővítésének egyértelmű feltétele a határvédelem hatékony biztosítása. Hozzátette, nem ideológiai, politikai, érzelmi kérdésről van szó. „A magyar–román határon nincs migrációs nyomás, ami azt jelenti, a románok máshol hatékonyan védik határaikat. A magyar és a román határőrség, rendőrség közötti együttműködés kiváló. Ezekből a tényekből tudunk kiindulni, amelyek arról szólnak, hogy Románia teljesíti a schengeni elvárásokat. Csak bízom benne, hogy a valós teljesítmény alapján születik döntés” – válaszolta a Krónika kérdésére Szijjártó Péter.

Hírdetés

A budapesti sajtótájékoztatón a magyar külgazdasági és külügyi tárca vezetője kiemelte: a gazdasági recesszió elkerülése, az energiabiztonság megteremtése és a bevándorlóáradat kezelése terén is nagy segítséget jelent a stratégiai partnerség Romániával, Magyarország ezért érdekelt annak fenntartásában. Egyébként éppen húsz éve írták alá a két ország stratégiai partnerségéről szóló megállapodást. „Mindig vannak ellenérdekeltek, mindig vannak zavarkeltők, akik akkora hangorkánt gerjesztenek, hogy úgy tűnik, mintha többen lennének, mint mi. De a helyzet az, hogy a két ország jelenlegi kormányainak van egy világos és mindenki számára könnyen érthető és látható célja, ami pedig az, hogy ezt a stratégiai partnerséget fenntartsuk, egészen egyszerűen azért, mert a két országnak és a két nemzetnek ez jó” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a magyar kormány erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. A magyarországi román nemzeti kisebbség költségvetési támogatása hatszorosára nőtt 2010 óta, az ortodox egyház támogatása pedig hétszeresére. A miniszter az energiaellátás biztonságáról elmondta, hogy Romániának jelentős szerepe van a földgázbeszerzés diverzifikációjában, amit elősegít a két ország közötti interkonnektor kapacitásának évi 1,75 milliárdról 2,5 milliárd köbméterre bővítése is. Hozzátette: hamarosan aláírják azt a négyoldalú megállapodást, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül zöld villamos energiát tud majd importálni. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden az MTI-nek elmondta: Bogdan Aurescuval Orbán Viktor kormányfő is tárgyalt a nap folyamán a Karmelita kolostorban.

Forrás: Krónika.ro

 

The post Aurescu a Krónikának: célkitűzés, de nem tudni, mikor fogadják el a kisebbségi törvényt appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »