Augusztus közepén jön a Nagy Ipoly-takarítás

Augusztus közepén jön a Nagy Ipoly-takarítás

Augusztus második hétvégéjén jelentős határon átnyúló együttműködésként szervezik meg az Ipoly folyó takarítását. A határfolyó megtisztítását célzó kezdeményezéshez számos felvidéki település is csatlakozott.

Környezetünk megóvása mindannyiunk számára fontos ügy. Két civil szervezet, a Pro Civitate Dei Egyesület és a Duna–Ipoly Sportegyesület kezdeményezte az Ipoly folyó megtisztítását önkéntesek bevonásával az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól.

– olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

A háromnapos, evezőscsapatok, valamint hulladékgazdálkodási és vízgazdálkodási vállalatok segítségével, a Magyar Országos Horgász Szövetség közreműködésével, a területileg illetékes megyei és települési önkormányzatok támogatásával megvalósuló kezdeményezés jó példája a napjainkban egyre fontosabbá váló, teremtett világunk megóvásáért felelősséggel cselekvő szemléletnek és egy jó ügy érdekében való közösségi cselekvésnek is, hiszen az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket – hangsúlyozták.

A kezdeményezésnek köszönhetően idén lehetőség adódik Ipoly napjának méltó megünneplésére az Ipoly folyón.

Mint jelezték: a rendezvény elengedhetetlen eleme a keresztény értékrendet magukénak valló fiatalok megszólítása és cselekvésre ösztönzése, hiszen a teremtett világ értékeinek védelme és az édesvíz megóvása azok számára legfontosabb, akik az életet Isten alkotásának tekintik.

A háromnapos program megvalósításában és megszervezésében az Ipoly folyó menti önkormányzatok, felvidéki és magyarországi civil szervezetek, sportegyesületek, és a feladatra vállalkozó önkéntes segítők csapatai vesznek részt. A program megszervezése során kiemelt figyelmet fordítanak a V4-es országok kapcsolatainak erősítésére.

Hírdetés

A program szerint 2021. augusztus 13-án és 14-én reggel 9 órakor több kikötőben vízre száll a közel 200 önkéntes és megkezdi az Ipoly megtisztítását. Délután az önkénteseknek lehetőségük nyílik megismerkedni az Ipoly menti településeken a helyi szokásokkal. A szállásokon az éjszakára is maradó, a határ mindkét oldaláról érkező résztvevők számára lesz lehetőség a baráti kapcsolatok elmélyítésére.

Augusztus 15-én vasárnap több kikötőben vízre száll a közel 200 önkéntes és befejezi az Ipoly megtisztítását. A program zárásaként délután Ipolybalog településen kiértékelésre kerül a Nagy Ipoly-takarítás, majd az ipolybalogi Szent Miklós-templomban az egykor ott őrzött Szent Korona másolatának megtekintésével és Nagyboldogasszony-napi szentmisével és hangversennyel adnak hálát az eredményes programsorozat és a jó ügy érdekében történt összefogás megvalósulásáért.

A két V4-es ország képviselői közös nyilatkozatban rögzítik, hogy hagyományteremtő szándékkal minden év Ipoly-napját követő hétvégén erőfeszítéseket tesznek a folyó megóvása érdekében, hiszen az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket.

A Nagy Ipoly-takarítás felvidéki részvevői: Bolyk, Ipolygalsa, Miksi, Rapp, Panyidaróc , Kalonda, Vilke, Tőrincs, Bussa, Csalár, Ipolykér, Ipolyvarbó, Zahora, Szlovákgyarmat, Kóvár, Nagycsalomja, Ipolynagyfalu, Ipolyhídvég, Ipolyság, Ipolyvisk, Szete, Lontó, Ipolyszakálos, Helemba. Magyarországról: Szob, Ipolydamásd, Letkés, Tésa, Hont, Drégelypalánk, Balassagyarmat, Patak, Ipolyvece, Őrhalom, Dejtár.

A szervezők várják az önkéntesek jelentkezését. Jelentkezés: az akció zömmel vízen zajlik majd, evezős kishajók segítségével, ezért az önkéntesek jelentkezéséhez – szervezési és biztonsági okokból – szükséges egy online adatlap kitöltése, amely az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

A jelentkezés határideje: 2021. július 25.

Az adatlapot kitöltő minden jelentkező legkésőbb 2021. augusztus 6-ig kap visszajelzést a szervezőktől az általa megadott e-mail címre, amelyben tájékoztatják őt a számára kijelölt folyószakaszról és indulási helyszínről. További információ a következő e-mail-címen érhető el: [email protected]

(PP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »