Árstop mától: már most veszít rajta a kiskereskedő, s még hol a vége?

Árstop mától: már most veszít rajta a kiskereskedő, s még hol a vége?

A tegnapi 799 forintos Vénusz olaj ma 713 forint lenne a kisboltban, ha lenne – de még nincs. A sertéscomb az Auchanban nem tudjuk, mennyi lenne októberi áron, mert csütörtökig akcióztatják. Nem egyszerű a számok közt kiigazodni, de az már biztos, hogy a néhány kisbolt például az olajon már most veszített, s még jöhet áremelés.

Mármint jöhet áremelés a nagykernél, mert a „hatósági stop” csak a fogyasztói árra vonatkozik. Az októberi állapot pedig egy-egy alapvető élelmiszer esetében már most alatta van annak az árnak, amiért a készleten lévő terméket beszerezték – panaszolják a kiskereskedők. Tegnap több kis boltban is jártunk, még nem tudták megmondani, hogy másnap mennyibe fog kerülni az átárazott élelmiszer. 

Mint tudjuk, a kormány árstopot vezetett be 6 alapvető élelmiszerre: a fehér kristálycukorra, a búzafinomliszt BL 55-re, a finomított napraforgó étolajra, a házi sertéscombra, a 2,8 százalékos tartós tehéntejre és a jelképpé vált csirkefarhátra, csirkemellre. Ezeknek az ára az október 15-e előtti árnál nem lehet magasabb három hónapon keresztül. Márpedig májusig „még akár két áremelésre is sor kerülhet a nagykernél, az elmúlt két hómapban is kétszer emeltek” – mondta a Győri Új Szónak egy boltvezető. A férfi szerint ő is több ezer forintot fog naponta veszíteni, de a legnehezebb helyzetbe vélhetően a kicsi falvak boltjai kerülnek, hiszen helyenként éppen az alapvető élelmiszerből viszik a legtöbbet: lisztből, cukorból, olajból. Márpedig ezek már most, a ma hajnali átárazás után is alatta vannak a legutóbbi beszerzési árnak. 

Hírdetés

A táblák reggelre kint voltak, senki sem kockáztatott, jöhet a hatóság ellenőrizni. Hiszen tudva lévő, hogy a kormány által elrendelt árstopot a bejáraton fel is kell tüntetni. Az új árak sem hiányoznak bent a címkékről, bár néha kissé nehéz kiigazodni köztük, hogy az ember ne a körtét hasonlítsa össze az almával: egyes márkák tegnap kint voltak a polcon, mások meg pont tegnap hiányoztak onnan. S ott van például a sertéscomb, ami az Auchanban eleve nem volt tegnap kapható. Ma már kirakták, de az ára akciós, s nagy valószínűséggel a majdani hatósági ár alatt van, ezért az nem csökkeni, hanem  drágulni fog pár napon belül. 

Nyilvánvaló, hogy ilyen eszközökkel – s eleve nagyobb választékkal – a nagyáruháznak tudnak játszani, nem a kicsik. Azt viszont egyhangúlag minden megkérdezett kereskedő megállapította, hogy az árstop – ha a beszerzési ár tovább emelkedik – a minőség rovására mehet, mert a szóban forgó hat terméknél az olcsóbb cikkekhez fognak nyúlni. Azokhoz, amiken kevesebbet buknak, hiszen a jobbfajta finomított napraforgóolajra is ugyanúgy vonatkozik az árstop, ahogy az olcsóbb kategóriájúra. 

Nézzük, hogyan változott néhány ár tegnapról mára például az egyik kisboltban. A „Gyermelyi” finomliszt 239 forintról 199-re csökkent, a kristálycukor 29-ról 259-re. Az olaj 799-ről 713-ra, az UHT 2,8 %-os tej 359-ről 265-re. Az Auchanban a csirkemellfilé január 31-én: 1559 Ft volt, ma 1499 Ft, a „híres” csirkefarhát pedig 289 forint helyett 209 Ft-ba kerül. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »