Arra kéri a kibervédelem Orbán Viktort is, hogy a katari vb-re vigyen magával egy új mobilt

Arra kéri a kibervédelem Orbán Viktort is, hogy a katari vb-re vigyen magával egy új mobilt

Az már november közepén kiderült Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke révén, hogy „a miniszterelnök – amikor az ideje engedi – hivatalos vendégként, a FIFA meghívottjaként részt fog venni a vb-n”.

Azonban az nem olyan egyszerű, hogy Orbán Viktor felszáll valamelyik honvédségi luxusrepülővel Budapesten, majd szerencsésen földet ér Katarban és élvezi a labdarúgó-világbajnokságot. Erre figyelmeztette őt Lukács László György is. A Jobbik parlamenti képviselője írásban fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, valamint a Miniszterelnökséghez is, hogy kiderüljön, mi az álláspontja a kormányzatnak a katari kémszoftverrel kapcsolatban. 

Mint írta, a Katarba való belépés és tartózkodás egyik feltételeként előírt okostelefonra telepítendő több szoftver is kémkedést végez az azt telepítő felhasználóval szemben. Figyelmeztetést adott ki ezzel kapcsolatban a francia és a norvég adatvédelmi hivatal, valamint egy német kormányzati szerv is, miután kiderült, hogy a foci vb applikációi komoly adatvédelmi kockázatot jelentenek. A szakértők az alkalmazásokat kémprogramnak minősítették, mert a katari hatóságoknak széles körű hozzáférést biztosítanak az emberek adataihoz. Az egyik applikáció az „Ehteraz” nevű alkalmazás, a másik pedig az esemény hivatalos alkalmazása, a „Hayya”, amivel a jegyeket lehet tárolni, és ingyenes metrózásra jogosít.

A jobbikos politikus hangsúlyozta, hogy

a vb-n várhatóan nem csak a miniszterelnök, de más olyan döntéshozó is részt vehet, akinek a telefonján tárolt információk biztonságához különösen komoly állami érdek fűződik.

Többek között az alábbi kérdésekre szeretett volna választ kapni:

  • A miniszterelnökök telefonjára kötelező-e telepíteni a katari applikációt, amely a belépéshez szükséges?
  • Telepíteni fogja-e a fenti két alkalmazást a telefonjára?
  • Miként tudják megvédeni a miniszterelnök okostelefonján esetlegesen tárolt adatokat az illetéktelen kémkedéstől, amikor Katarban jár?
  • Miként tudják biztosítani a kísérő delegációban résztvevők informatikai védelmét?
  • Javasolja-e a Miniszterelnökség illetve a Külügyminsztérium ezeknek az applikációknak a telepítését a katari foci vb-re látogató magyaroknak?
  • Kémszoftvernek, kémkedő applickációnak tekintik-e a fent említett két alkalmazást?
  • Hírdetés

  • Miként kívánja Magyarország megvédeni a Katarba látogató magyar honfitársainkat az ilyen jellegű kiber fenyegetettségtől?
  • A két levélre ugyanaz a válasz érkezett. 

    „Tisztelettel felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet ajánlásokat tett közzé a külföldi utazás esetén kötelező jelleggel telepítendő alkalmazásokkal kapcsolatban. A felhívás minden magyar állampolgár számára irányadó”

    tájékoztatták Lukács László Györgyöt Rogán Antal megbízásából. 

    A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) az alábbiakat javasolja azoknak a magyaroknak, akik olyan külföldi országba terveznek utazni, ahol adott applikációk telepítésére kötelezik őket:

  • „Amennyiben megteheti, az utazásra olyan készüléket vigyen magával, amit a hétköznapok során nem használ!
  • Amennyiben a mindennapok során használt készülékét viszi magával, javasolt, hogy az utazás előtt mentse le az eszközön tárolt fájlokat (biztonsági mentés), majd állítsa alaphelyzetbe a készüléket (gyári beállításokra való visszaállítás), és csak az utazáshoz mindenképp szükséges applikációkat telepítse!
  • Az utazás ideje alatt az eszközön ne tároljon személyes adatokat (jelszó, bankkártyaszám, felhasználói fiókok)!
  • Az applikációk telepítése előtt győződjön meg arról, hogy nem maradt-e bejelentkezve különböző felhasználói fiókokban, illetve ellenőrizze, hogy nem maradtak-e olyan adatok (fényképek, üzenetek, dokumentumok), amelyek az adott ország ─ az európaitól esetleg eltérő ─ erkölcsi vagy egyéb jogrendjét sértheti) és akár büntetést vonhat maga után!
  • Legyen tudatában annak, hogy az adott applikáció működését nem ismeri, nem tudja pontosan, hogy az milyen adatokat oszt meg! Ellenőrizze, hogy az alkalmazás telepítésnél milyen jogosultságokat kér!
  • Javasoljuk, hogy az utazás végén ismételje meg a készülék gyári visszaállítását, így kiküszöbölve a lehetségesen az applikáció telepítését követően fennmaradó káros szoftvereket.
  • Egyes applikációk működhetnek kémprogramként („spyware”), amelyek az eszközről jogosulatlanul személyes információkat gyűjtenek és azokat illetéktelen személyeknek továbbítják.”
  • Egyelőre azt még nem tudni, Orbán Viktor melyik vb-meccsre megy ki, valamint hogy kivel és mennyi időt tölt majd Katarban,

    de az biztos, hogy a régi Nokiájával még csak nem is tudja a feltételként szabott applikációkat letölteni…
     


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »