Angyalszobor állít emléket a meg nem született gyermekeknek a pécsi köztemetőben

Angyalszobor állít emléket a meg nem született gyermekeknek a pécsi köztemetőben

A magzati korban bekövetkező halál miatti gyász világnapja (október 15.) alkalmából október 16-án adták át a pécsi köztemető I. számú parcellájában azt az emlékhelyet, mely elcsendesedésre, emlékezésre ad lehetőséget mindazoknak, akiknek gyermeke természetes vagy művi úton bekövetkező halál okán nem születhetett meg. Az angyalszobrot Máger Róbert püspöki irodaigazgató áldotta meg.

A szobor mellett a 139. zsoltár márványba faragott szavai fogadják a pécsi köztemető I. számú parcellájába érkezőket:

Az emlékhelyet Szent Janka Beretta Molláról, az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentjéről nevezik el – hangzott el az emlékhely ünnepélyes átadásán.

Csaba István önkormányzati képviselő beszédében az élet legnagyobb tragédiájának nevezte a gyermek elvesztését, ezért fontosnak tartja, hogy a temetőt üzemeltető Biokom Nonprofit Kft. ily módon is biztosítja az emlékezés lehetőségét a hozzátartozók részére. Az üzemeltető képviseletében Meixner Barna ügyvezető igazgató arról szólt, hogy a közel 120 éves sírkert a jubileumi készület részeként méltó keretet és lehetőséget ad a gyermeküket gyászolók számára.

Az emlékhelyen elhelyezett szobrot, mely egy térdre ereszkedő, két kezét imára kulcsoló angyalt ábrázol, Máger Róbert, a Pécsi Egyházmegye püspöki irodaigazgatója áldotta meg.

Minden megfogant élet értékes, egyedi és megismételhetetlen – fogalmazott beszédében Máger Róbert. – A magzat elvesztése minden esetben gyász és fájdalom a szülők, különösen az édesanya számára, ami kihatással van az egész életére, további gyermekeire, a későbbi gyermekvállalási szándékra is. Hiszen akár természetes, akár művi úton következett be

Hírdetés

Ez az emlékhely is ezt kívánja szolgálni, mely így a gyógyulás, az emlékezés helye lehet – mondta a püspöki irodaigazgató.

A veszteség feldolgozásában nagyon fontos a kiengesztelődés Istennel, önmagunkkal, a meg nem született magzattal és másokkal is – hangsúlyozta Máger Róbert. – Erre ad lehetőséget ez a hely, ahol bárki megállhat elcsendesedve, hogy lelkének nyugalmat keresve imádkozzon azokért, akik nem születhettek meg, akikről nem tudjuk, miként nézhettek volna ki, akiknek nevet sem adhattak szüleik, akiknek még sírhely sem adatott a temetőben.

Földi életük éppen csak elkezdődött anyjuk méhében, és idő előtt véget is ért. Ugyanakkor az életüket egy sokkal nagyobb távlatban, az örökkévalóságban szemlélhetjük, melyben oldódhat a gyász és a szomorúság – emelte ki a lelkipásztor.

Az emlékhely ünnepélyes átadása egy, az örökkévalóságot jelképező páfrányfenyő elültetésével és gyertyagyújtással ért véget.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »