Andrássy Gyula emlékezete

Andrássy Gyula emlékezete

Andrássy Gyula grófot nemcsak mint egykori Zemplén megyei főispánt, a Monarchia kimagasló politikusát szerették volna bemutatni, hanem mint fiút, férjet, apát, Munkácsy Mihály jó barátját is. Emellett dokumentálták viharos kapcsolatát a császári udvarral, amely az 1857-es hazatérését követően bizalmas baráti viszonnyá alakult át.

Ez volt a kiállítás alapgondolata, mondta Nikola Radová muzeológus, amelyet egyéves kutatómunka előzött meg. Azt már Dominik Ferenčík történész tette hozzá, hogy elég hamar kiderült, a hazai múzeumokban alig találtak valamit gróf Andrássy Gyuláról, ezért számos magyarországi intézménnyel felvették a kapcsolatot. Az évszázadokat felölelő Andrássy-hagyaték még feldolgozásra vár a lőcsei levéltárban. Az egyes paneleken csak szlovák nyelven olvashatók az információk, a magyar nyelvű látogató audiokísérettel tájékozódhat.

A kiállítás különlegességei

Kovács Jenő Ung-vidéki műgyűjtő is jelen volt a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, akitől a tőketerebesi múzeum pár évvel ezelőtt már vásárolt néhány eredeti, Andrássyakkal kapcsolatos műtárgyat. Vele sétálva a panelek között láthattam az 1839-es évjáratú, az Andrássy címeres 4 puttonyos tokaji aszút. Az Andrássy családé volt Zemplén vármegye legnagyobb szőlőbirtoka, és ők már akkor látták a lehetőséget a tokaji borvidékben. A gróf maga is támogatta a borászati kutatásokat és az új fajták nemesítését.

A szomszéd teremben Kovács Jenő megmutatta a kiállítás idejére kölcsönzött, míves keretben lévő Sissi-portrét. A múzeum által megvásárolt darabok közül a legértékesebb az Andrássyak monogramjával díszített bécsi porcelán tál a 19. század második feléből. Az Európában zajló forradalmi viszonyokat bemutató teremben látható a múzeum által tavaly megvásárolt Solingen Damast acél szablya. Jurátus kardként Andrássy valószínűleg a titkárának, az 1847-től Sátoraljaújhelyen ügyvédként dolgozó Matolai Etelének ajándékozta, aki 1848 őszén önkéntes katonai szolgálatot vállalt, és akit a fegyverletételt követően a császári seregbe soroztak. A szépen kifényezett darab előlapján olvasható a felirat: A szent Hon és Igazság védelmére, a hátoldalán pedig: Matolai Etelének Nemes Zemplén Vármegye Főispánjától.

Az Andrássyak és a császári pár viszonyát bemutató helyiségben látható Ferenc József és Erzsébet mellszobra, amelyet a múzeum a gyűjtőtől vásárolt. Számomra az egyik legérdekesebb eredeti darab talán az a meghívó volt, amely a gróf halála után a nemzet által a tiszteletére a Parlament déli oldalán állíttatott lovas szobrának 1906. december 2-ai ünnepélyes felavatására szólt, és amelyen maga Ferenc József császár is részt vett. Mellette az avatást ábrázoló 1906-os keltezésű képeslap látható, Zala György szobrászművész alkotásával, amelyet a második világháborút követően beolvasztottak, majd 2016-ben a másolata a felújított Kossuth térre került. 

Az arisztokrata házaspár életének alkonyát halálukig bemutató utolsó teremben látható a gróf feleségét, gróf Kendeffy Katinkát ábrázoló eredeti akvarell is. Kovács Jenő gyűjtőtől megtudhattam, hogy egy sátoraljaújhelyi kastélyból került elő, megrongálódott állapotban. Az ő gyűjteményében azonban volt egy gobelin ugyanolyan, de sértetlen keretben. Ebbe került végül a múzeum által megvásárolt, a grófnét ábrázoló festmény.

Ezt látni kell!

Hírdetés

Sokan megcsodálták azt a rokokó stílusú császári-királyi trónszéket, amit Andrássy Gyula gróf hársfából készíttetett az 1888-ban Tőketerebesre látogató Ferenc József császár tiszteletére. A gróf halálát követően, legidősebb fia, Tivadar a helyi római katolikus templomnak adományozta, amelynek kriptájában nyugszik Andrássyné Szapáry Etelka. A faragott szék az 1995-ben a városba látogató II. János Pál pápát is szolgálta, és a kiállítás idejére a múzeumnak kölcsönözték.

Örömmel láttam viszont a megnyitón a gödöllői Czédly Mónika divattervezőt. Ő az, aki Pálinkás Patrícia Zita történésszel együttműködve alaposan és elsőként kutatta fel annak a ruhának a történetét, amelyet magyar királynővé koronázásakor viselt Erzsébet. Kislánykori álmát valóra váltva, a világon elsőként meg is varrta annak hiteles másolatát.

Ezt a remekművet 2018-ban már láthatták az érdeklődők Királyhelmecen a Sissi 12 korhűen újraalkotott ruháját bemutató tárlaton.

A magyar nyelvű szövegek hiányában az ismeretanyag tartalmi minőségéről nem tudott véleményt mondani, de mint megjegyezte, a múzeum ügyes csapata igazán kitett magáért, hogy ennyire esztétikus, szerteágazó koncepciójú tartalmat állított össze. Szerinte ezt a kiállítást legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

A nemesi család leszármazottja, Mark Odescalchi (nagymamája Andrássy Klára grófnő, Odescalchi Károly herceg felesége) és egyben a budapesti Andrássy Gyula Alapítvány elnöke is jelen volt az emlékév és a kiállítás megnyitóján. Megállapította, hogy legutóbbi, 2017-es tőketerebesi látogatásához képest szépen gazdagodott a gyűjtemény, és a bicentenáriumi kiállításról is nagyon elismerően nyilatkozott. Felfigyelt az Andrássy családot három gyermekével és angol nevelőnőjükkel bemutató panelra. Elcsodálkozva nézte a fotót, amin a dada, Mary Elizabeth Stevens látható. Megdicsérte a kiállítást összeállító csapatot, hogy sikerült egy olyan ábrázolását megtalálniuk, amelyet ő maga több évtizedes kutatómunkája során sem látott eddig. A jelenlévő Mark Odescalchi édesapjának, Pálnak köszönhető ugyanis, hogy Londonban ráakadt a nevelőnő Andrássyaknál töltött öt éve alatt írt leveleiből összeállított, magánkiadásban megjelent naplójának egy példányára, és lefordíttatta magyar nyelvre.

A tőketerebesi Andrássy-kastélyban működő Dél-zempléni Múzeum és Kultúrközpont igazgatója, Beáta Kereštánová végül arról tájékoztatott, hogy a nyár is gazdag programmal várja a látogatókat. Júniusban Andrássy Gyula, a XIX. század politikusa címmel szakmai konferenciát tartanak, júliusban nemesi bált szerveznek, amelyen felelevenítik Kendeffy Katinka grófnő és Andrássy Gyula gróf párizsi esküvőjét. Ahogy az államférfi unokája, Károlyiné Andrássy Katinka naplófeljegyzései igazolják, minden ősszel rókavadászatot rendeztek a tőketerebesi határban, így október során stílusosan vadászatot is tartanak. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 11. számában.             


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »