Amszterdam a város szélére száműzné a piros lámpás negyedet

Amszterdam a város szélére száműzné a piros lámpás negyedet

A város szélére száműzné a szexmunkásokat a híres amszterdami De Wallen negyedből a városi tanács, sokan azonban tiltakoznak az ötlet ellen.

Amint arról a Nederlandse Omroep Stichting holland műsorszolgáltató beszámolt, az amszterdami városvezetés egy nagy erotikus központot akar építeni a város szélén, ide költöztetnének át mintegy száz szexmunkást a belvárosi szexturizmus ellensúlyozása érdekében. Az új, szexszínházakat, éttermeket és klubokat is magában foglaló központ legalkalmasabb helyszínének az Amszterdam déli részén található Europaboulevard-t tartja Femke Halsema, a város polgármestere.

Egyéb helyszínek is szóba jöhetnek még, többek között a Noord városrész a dokknegyed közelében vagy a RAI vásárközpontnál lévő terület. A javaslatról 2024 elején tárgyal a városi tanács.

Hírdetés

A téma nem először van napirenden, már 2018 óta vitáznak a városvezetésben a vörös lámpás negyed esetleges áthelyezéséről. „Mernünk kell nagyban gondolkodni – akár a vörös lámpás negyedbeli prostitúció megszüntetéséről is” – nyilatkozta akkor a város polgármestere egy lapnak. Halsema szerint a szexmunkások nagy része újabban külföldről érkezik, és nehéz ellenőrizni, hogy szabad akaratukból dolgoznak-e a negyedben. Ráadásul a turisták rendszeresen megalázzák, kinevetik és megkérdezés nélkül lefényképezik ezeket a nőket. Az új helyszínen azok a kirakatok, amelyekben a nők megmutatják magukat, kizárólag az erotikus központon belül helyezkednének el, a „városnéző turizmust” megelőzendő.

A tervekért nem mindenki lelkesedik: a negyedben lakók, vállalkozók és maguk a szexmunkások is tiltakoztak ellenük az elmúlt hetekben. Az interneten több petíciót is találni az új központ létesítése ellen. Az egyik szerint a De Wallen hagyományosan Amszterdam erotikus központja, és nem lehet csak úgy áthelyezni.

Azonban mire ez valóban megtörténik, még sok idő eltelik. Még ha a városvezetés 2024 elején úgy is dönt, hogy megépítik az erotikus központot, legalább hét évbe fog beletelni, mire ott valóban be lehet költözni száz szobába – írja a reisereporter.de

Turizmus.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »