Amerikai katonák is megsérültek iszlamisták újabb rakétatámadásában Irakban

Amerikai katonák is megsebesültek Irakban, amikor rakétatámadás érte bázisukat – közölték amerikai katonai illetékesek szombaton.

Az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) tájékoztatása szerint a hadsereg néhány tagját "traumás agysérüléssel" vizsgálják. A támadással kapcsolatban azt írták, hogy több ballisztikus és más típusú rakéta vette célba az Al-Aszad légitámaszpontot, de az eszközök közül csak néhány csapódott be, a többségét sikerült elfogni.

A támadás elkövetőjeként az iraki Iszlám Ellenállás nevű, Irán által támogatott milícia jelentkezett, amely közleményében az "amerikai megszállók" elleni további támadásokat ígért, a rakétatámadást pedig megtorlásnak minősítette a Gázai övezetben Izrael által folytatott hadműveletekért.

Hírdetés

Az incidens után az ENSZ főtitkárának Irakért felelős különleges képviselője annak az aggodalmának adott hangot, hogy Irak, kormányának erőfeszítései ellenére, mélyebben belekeveredhet a konfliktusba, és eredménytelen maradhat kísérlete a feszültség kiterjedésének megakadályozására.

Hétfőn Irán Iszlám Forradalmi Gárdája ballisztikus rakétákkal támadott észak-iraki célpontokat, amelyek a teheráni indoklás szerint az "izraeli Moszad kémbázisai voltak". Az Egyesült Államok felelőtlennek és pontatlannak minősítette az iraki terület ellen végrehajtott iráni támadást.

Október közepe, a Hamász Izrael elleni támadását követően kialakult háborús konfliktus óta mintegy 140 alkalommal érte támadás az Egyesült Államok Irakban és Szíriában állomásozó tagjait, akik (papíron legalábbis – a szerk.) az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció tagjaként szolgálnak a térségben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »