Alvászavarokkal küzd? Erre figyeljen

Alvászavarokkal küzd? Erre figyeljen

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik alvászavarokkal küzdenek.

Kevesebbet alszunk, az alvásunk minősége nem kielégítő; sokan vannak, akik órákon keresztül forgolódnak álmatlanul, mert nem tudnak elaludni, vagy éppen gyakran felriadnak éjjelente. Ennek pedig rendkívül komoly következményei vannak az egészségünkre – hosszú és rövid távon egyaránt.

Az alváshiány és az alvászavarok számtalan, akut és krónikus problémát okozhatnak, és sokszorosára növelik olyan betegségek kialakulásának a rizikóját, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség.

Emellett pedig a hangulatunkra, az immunrendszerünkre, sőt még a libidónkra is rossz hatással van, ha nem alszunk eleget.

Hírdetés

Sajnos, a pandémia hónapjai alatt nemcsak az egyébként is stresszes eseményekkel kellett megküzdenünk, hanem a távolságtartás, a mindennapi rutinban való változások, az izoláció, az anyagi bizonytalanság és a felfokozott érzelmi helyzetek okozta változásokkal is. A korlátozások, az otthoni munkavégzés, a digitális oktatás, az önként vállalt karantén következménye, hogy bizonyos megszokott, az életritmusunkat meghatározó „támpontok” szinte az egyik pillanatról a másikra eltűntek.

Azoknál, akiknek korábban is voltak hasonló panaszaik, a tünetek jelentős mértékben megerősödhettek.

Bár ezek a panaszok bárkit érinthetnek, különösen nagy veszélyben lehetnek a COVID-19-betegek vagy azok hozzátartozói és az egészségügyi dolgozók.

Szerencsére, néhány egyszerű módszerrel sokat javíthatunk az alvásunk mennyiségén és minőségén. A koronaszomnia elleni küzdelem legfontosabb lépései a megfelelő alvási higiénia, az egészséges napi rutin kialakítása és megtartása, illetve a stressz csökkentése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »