Múzeum Presszó 13 – Múzeumi nyár

Múzeum Presszó 13 – Múzeumi nyár

Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk a Gömör-Kishonti Múzeumba, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része. Üdvözlöm Önöket virtuális Múzeum Presszónkban, ahol ezúttal egy kávényi terjedelemben a Gömör-Kishonti Múzeum idén már második alkalommal megrendezésre került Múzeumi nyár nevű rendezvényéről számolok be.

A Múzeumi nyár egy június 26. és 27-én megvalósult programsorozat, melynek keretében A 80 nap alatt a Föld körül címre hallgató kiállításunkhoz idomulva távoli vidékek és szokások, utazások és utazók témáját érintve igyekeztünk népszerűsíteni a múzeumot.  A program a fentebb említett tárlat tükrében került összeállításra, egyszerre kinálva szórakozási lehetőséget a diákságnak és a nagyközönségnek is.

Június 26-án a múzeum történészének, Kerepesi Igornak szakmai előadására került sor, mely az Utazásaim Kelet-Indiákon címet viselve Andrássy Manó személyével, a Távol-Keleten tett kalandos útjaival és tapasztalataiból irott izgalmas útirajzával foglalkozott. Andrássy Manó az Andrássy család legjelesebb generációjának kiemelkedő tagja volt. Személyében egy tehetséges üzletemberrel, világutazóval, műgyűjtővel, nagyszerű politikussal és kiváló festőművésszel gyarapodott a magyar nemzet.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc várható megtorlásai elől menekülve a Távol-Kelet felé vette az irányt, ahol 11 hónapos izgalmas expedícióba bocsátkozott, mely során megjárta Ceylon, Jáva, Kína és Bengál vidékét, megannyi tapasztalatot gyűjtve és kapcsolatot szerezve, részt véve számos elefánt és rinocérosz-vadászaton. Hazatérte után élményeiből sajátos hangvételű útirajzot írt, mely a tényirodalom, a romantikus kalandregény és a már-már Jókais szépirodalmi jellegű alkotások különleges egyvelegeként izgalmas és tudományos szempontból is hasznos könyvként szolgál.

Június 27-én a múzeum biológusa, Gálffy Mónika Külföldi, de a miénk címre hallgató izgalmas előadásával várta a kivíácsi diákokat, melynek keretében a hallgatóság megannyi hasznos és érdekes tudnivalóval gazdagodhatott az élővilágot, a Gömör-Kishonti Múzeumban található egzotikus természetrajzi gyűjteményi tárgyakat illetően, illetve a múzeum aktuális 80 nap alatt a Föld körül névre keresztelt kiállítását is megtekinthették.

Hírdetés

Délután 15:00 órai kezdettel arab nyelvű kalligráfia workshopra invitáltuk a nagyközönséget Mudr. Mir Obaid doktor vezetésével, melynek keretében dekoratív, egyiptomi témájú képeslapok készülhettek hátukon a látogatók jókívánságainak arab nyelvre fordításaival.

A rendezvény fénypontja minden kétséget kizáróan a 16:30 órai kezdettel megvalósult Sivasakti Kalánanda Táncszínház izgalmas indiai tánc bemutatója volt, mely Somi Panni alapító és rendező vezetésével mutatta be egzotikus előadását. Somi Panni indológus, bharatanatyam táncos és koreográfus, kinek szakterülete az indiai tánc, színház és drámatörténet. Táncszínháza 2022-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.

Izgalmas zenei kíséret mellett előadott, bonyolult ritmikai képletekkel bíró, tradicionális, díszes ruházatban bemutatott táncaik, s a táncokhoz fűzött magyarázataik maradéktalanul elnyerték a közönség tetszését. Nemzetközi rangú előadásuk először volt látható Rimaszombatban.

Rendezvényeinkkel igyekeztünk lehetőleg minél több korcsoport kedvében járni, s csak remélni tudjuk, hogy jövőre, az akkor már harmadik Múzeumi nyárra is bizalmat szavaznak nekünk.

Kerepesi Igor


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »