Fontos lépés az integrált dél-kelet európai energiapiacon a magyar KELER és a bolgár BGH együttműködése

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A KELER KSZF tulajdonosaként a jegybank és a Budapesti Értéktőzsde teljes mértékben támogatja az új partnerséget, ami jelentős előrelépés a még hatékonyabb piaci működés felé – hangsúlyozták. A KELER KSZF tapasztalata és működési kapacitásai a tőzsdén kereskedett tranzakciók elszámolásában és a pénzügyi teljesítések terén lehetővé teszi a BGH számára, hogy optimalizálja kereskedés utáni folyamatait. Ez a lépés nemcsak a piaci szereplők számára jelent előnyt, hanem hozzájárul a régió energiaszektorának stabilitásához is – ismertették a közleményben.

A közös munka eredményeként a BGH és a KELER KSZF együttesen biztosítják a piaci szereplők számára a magas szintű biztonságot és átláthatóságot. A gázkereskedelmi tranzakciók elszámolási folyamata során a KELER KSZF központi szerződő félként lép fel a földgázeladó és földgázvásárló között, ezzel átvállalva a felek közötti pénzügyi teljesítési felelősségét. A KELER KSZF így minimalizálja a kockázatokat mindkét fél számára. Ez különösen fontos a rövid távú gázpiaci tranzakciók esetében, ahol a volatilitás és a piaci ingadozások nagyobb kihívást jelenthetnek.

Hírdetés

A BGH és a KELER KSZF közötti stratégiai partnerség hosszú távú terveket is magában foglal. Az együttműködés célja, hogy a régió gázpiacát nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is versenyképessé tegye, miközben biztosítja a piaci szereplők számára a szükséges eszközöket és infrastruktúrát a hatékony működéshez. A klíringszolgáltatás bevezetése után a bolgár gázpiac szereplői biztonságosabb és hatékonyabb működési környezetben tudnak működni, ami hosszú távon is fenntartható és versenyképes marad. A dél-kelet-európai régió gázpiacainak biztonságos és hatékony működése Magyarország stratégiai céljaival is összhangban van – emelték ki a közleményben.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »