Biden maradna, de már a New York Times is nyíltan visszalépésre szólította fel

Biden maradna, de már a New York Times is nyíltan visszalépésre szólította fel

Joe Biden amerikai elnök, demokrata elnökjelölt alaposan lebőgött az első elnökjelölti vitán. Az azonban sejthető, hogy a progresszív amerikai demokraták épp amiatt szervezték meg jóval a hivatalos jelöltállítási konferencia előtt hónapokkal az első elnökjelölti vitát, hogy okot szolgáltassanak a Bident visszaléptetésére. Az okot megkapták, így elkezdődött a tánc Biden helyettesítésére.

Látszólag, a demokrata erőtér nagyjai védelmükbe vették Bident: Barack Obama, Bill Clinton exelnökök, Kamala Harris alelnök. Ezt persze vehetjük alibinek is, ha esetleg hozzájuk közeli személy húzna abból hasznot, ha Biden visszalépnek.

Maga Biden pedig nyíltan kimondta, hogy elég erőt érez magában a folytatásra, és nem akar visszalépni, amit sajtófőnöke a The Hill politikai portálon keresztül világossá is tett egy rövid: „Természetesen nem száll ki” szövegű SMS-sel.

Ám elkezdődött az amerikai közvélemény ráhangolása a váltásra. A demokraták hivatalos jelöltállító kongresszusa augusztus 19-én lesz, tehát szűk két hónap áll a párt rendelkezésére, hogy egy országosan ismert, a párt egésze számára elfogadható pótmegoldást keressen. Elkezdődött az az egyre valószínűbbnek tűnő forgatókönyv tálalása is, miszerint Barack Obama felesége, Michelle Obama lehet ez a pótmegoldás.

Közben, amerikai idő szerint pénteken a The New York Times napilap szerkesztői közös cikkben szólították fel Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, azt állítva, hogy „már nem az a férfi, aki négy évvel ezelőtt volt.

Tegyük rögtön hozzá, hogy a The New York Times sok más médiummal egyetemben azok közé tartozott, akik a 2020-as elnökválasztási kampány során módszeresen pozitívabb színben tüntették fel Biden szellemi és fizikai állapotát, mint a valóság. Miközben Trump pszichológiai állapotát firtatták, Bidenről olyan képeket és tudósításokat közöltek, ahol kocog, sportol, találkozókon vesz részt. Most, hogy a demokraták Bidennel valószínűleg elveszítenék a választást, hirtelen fordult a kocka.

Hírdetés

„Nem képes elmagyarázni, mit akar elérni a második ciklusában. Nem képes reagálni Trump provokációira. Nem képes számon kérni Trumpot hazugságai miatt. Gyakran még a megkezdett mondat végéig sem képes eljutni”

szólt a lap meglepően kemény bírálata Biden felé.

„Nincs értelme annak, hogy a [Demokrata] párt kockáztassa az ország biztonságát azzal, hogy arra kényszeríti a választókat, Trump és Biden hiányosságai között válasszanak”

írták a szerkesztők.

„A legjobb módja annak, hogy a demokraták legyőzzék Trumpot és hazugságait, hogy elmondják az igazat a nyilvánosságnak: beismerik, hogy Biden nem folytathatja a versenyt és valaki rátermettebbet állítanak a helyére. Ez a legjobb szolgálat, amit Biden az országért tehet”

írta a NYTimes.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »