Alaposan felsrófolták a parkolási díjakat Kolozsvár központjában

Alaposan felsrófolták a parkolási díjakat Kolozsvár központjában

Megemelte a parkolási díjakat ez évi utolsó ülésén Kolozsvár önkormányzata, az új, helyenként közel 15 százalékkal magasabb díjszabások 2021. január 1-jétől érvényesek. Ezzel egy időben többletadóra számíthatnak a kincses város ama lakosai, akik parlagon hagyják a területeiket.
A képviselő-testület a belvárosi közlekedés csökkentését kívánja elérni döntésével, így a belváros peremén és a városnegyedekben nem nő számottevően a parkolási díj, illetve a természetes személyeknek sem kell jelentősen többet fizetniük a parkolási bérletre. A belvárosban kizárólag az ott lakók válthatnak ilyen bérletet, amely havonta 26 lejbe kerül.

Viszont borsos árat kell fizetnie annak, aki két óránál hosszabb ideig szeretne a belváros 1-es számú övezetében, a Főtéren és a környező utcákban parkolni.

Hírdetés

Miközben idén az 1-es övezetben fél óra parkolásért 3,5 lejt kellett fizetni, jövőre ez az összeg több mint 14 százalékkal, 4 lejre emelkedik. Aki 2 óránál hosszabb ideig szeretne itt parkolni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: míg idén 2 óra itt-tartózkodás 14 lejbe került, jövőre már 16 lejt kell kifizetni. Ha a Főtéren és a Széchenyi téren működő, sorompóval ellátott parkolókban a parkolás meghaladja a 60 percet, akkor 12 lejt kell fizetni, 2 óra 16 lejbe kerül, ezentúl a kifizetendő összeg félóránként 8 lejjel nő. Így ha valaki 24 órán keresztül kíván a belvárosban parkolni, annak 368 lejt kell kifizetnie.

A városközpontban, a 2-es számú övezetben a havi parkolóbérlet kis mértékben nő, a magánszemélyeknek az idei 100 lej helyett 104 lejt, cégeknek 140 lej helyett 146 lejt kell fizetniük. A parkolási óradíj 1-2 lejjel növekszik: 1 óra 3 lejbe, 2 óra 6 lejbe, illetve 4 óra 12 lejbe kerül. A parkolásért parkolóautomatáknál, SMS-ben, bankkártyával, bérletváltás révén, és feltöltőkártyával lehet fizetni a kincses városban, kivételt a sorompós parkolók képeznek, itt a parkolási díj csak a területükön levő automatáknál kifizethető. A városnegyedekben lévő parkolóházakban az éves bérlet 115 lej lesz a természetes személyeknek, cégautók esetében már 872 lejt kell kifizetni.

A kolozsvári tanácsosok arról is döntöttek, hogy ezentúl nemcsak az elhanyagolt épülethomlokzatok, hanem a gondozatlan telkek esetében is többletadóval kell számolniuk a tulajdonosoknak. Az önkormányzat a telkeket, udvarokat is ellenőrzi, és azok esetében, amelyek elhanyagolt, gazos, szennyezett állapotban talál, 200-500 százalékos többletadót ró ki. A többletadó arányát pontrendszer alapján határozzák meg a telek vagy udvar állapotának függvényében. „A városvezetés – de meggyőződésem, hogy számos kolozsvári ember is – arra törekszik, hogy minél élhetőbb, tisztább és rendezettebb környezetet alakítson ki. A közterületekért a városvezetés, a magánterületekért a tulajdonosok felelnek. Ha valaki nem végzi el a munkáját, akkor annak mi, kolozsváriak, mindannyian kárát látjuk” – mutatott rá Oláh Emese alpolgármester. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »