Akik más szemmel nézik a világot

Akik más szemmel nézik a világot

Akik más szemmel nézik a világot Tornyai Bianka2024. 09. 24., k – 20:05 Galánta |

Közel harminc produkciót adtak elő a fogyatékkal élők a Ki mit tud?-on a galántai kultúrházban. A hatodik alkalommal megrendezett vetélkedő arra is jó, hogy a résztvevők mellett a szülők, gondozók is találkozhassanak.

Kedden délelőtt tartották a fogyatékkal élők hagyományos Ki mit tud?-ját, amely a Konrádko Polgári Társulás, a Carissimi Nonprofit Alap, a Galántai Népművelési Központ és a rendezvénynek helyet adó Galántai Városi Művelődési Központ közös rendezésében valósult meg. Slezák Erika, a Konrádko Polgári Társulás elnöke lapunknak elmondta, öt évvel ezelőtt rendezték meg először, akkor még a fogyatékkal élők december 3-i világnapja alkalmából ehhez a dátumhoz közeli időpontban, de az utóbbi években a Covid 19 világjárvány lezárásai és a téli időszakra jellemző betegségek miatt szeptemberben szervezik. 

„A galántai Mentálisan Sérülteket Segítők Társasága régebben évente szervezett szavalóversenyt ennek a közösségnek. Láttuk, mennyire szívesen szerepelnek a fogyatékkal élők, nemcsak szavalni, hanem énekelni, táncolni is nagyon szeretnek, úgy gondoltuk, örömmel megmutatnák egymásnak, ki mit tud. Nem csalódtunk, valóban nagy örömmel léptek színpadra, a világjárvány alatt pedig küldték a felvételeket, így online formában is megtartottuk a versenyt. Eleinte a Galántai Népművelési Központban volt a rendezvényt, de mivel kinőttük a termet, ezért a galántai kultúrházba helyeztük át” 

– fogalmazott. Idén közel harminc produkciót, éneket, verset, táncot mutattak be a résztvevők, akik Nagyfödémesről, Dunaszerdahelyről, Szencről, Semptéről, Sopornyáról, Nemeskosútról, Galántáról érkeztek, de fellépett a szigetszentmiklósi Nem Adom Fel Alapítvány gospel kórusának egyik tagja is. Slezák Erika hangsúlyozta, rendkívül hálás mindazoknak, akik segítettek a szervezésben, egyebek mellett Sárkány Krisztinának, az egészségkárosultak nagyfödémesi egyesületének alelnökének, a rendezvény védnökének, Gizka Oňovának, a galántai gimnázium önkéntes diákjainak és a technikai személyzetnek. 

A rendezvény egyik támogatója a Tesco. Horváth Árpád, az áruházlánc regionális személyzeti és business partnere, aki szabadidejében maga is énekel, kifejtette, hogy rendkívül fontosnak tartja támogatni az ilyen rendezvényeket. 

Hírdetés

„Azért kell átélni mindezt, mert fantasztikus a fogyatékkal élő emberek igyekezete, ezt látni kell. A vállalatunknál igyekszünk ilyen személyeket foglalkoztatni, hogy megmutassuk nekik, be tudnak illeszkedni a társadalomba, értékes munkát tudnak végezni. A versenyre egész éven át készülnek, megható a lelkesedésük” 

– fogalmazott. 

Bauer Edit, a Carissimi Nonprofit Alap elnöke szerint fontos, hogy a fogyatékkal élők, akiket sokkal kevesebb pozitív inger ér, mint az egészségeseket, részt vehessenek ilyen rendezvényeken. Úgy véli, téves az az elképzelés, hogy a fogyatékkal élők minden területen fogyatékkal élnek. 

„Az az igazság, hogy ez nem így van, mert minden emberben van valami többlet, tehetség, ami gyakran rejtve marad. Az ilyen alkalmakkor, amikor módjuk van megmutatni magukat, mindig meglepetésként ér minket, milyen sok rejtett tehetség, micsoda akaraterő van bennük, hogy a hátrányt, amivel indulnak az életben, leküzdjék” 

– hangsúlyozta. A rendezvény másik nagy pozitívumaként említette a találkozást. Mint mondta, külön öröm látni az őszinte szeretetet, amellyel nyitnak mások felé és örülnek a viszontlátásnak. Bauer Edit szerint a Carissimi az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen teljesen más volt a feladata, amit a kezdetekben felvállalt. 

„Más volt a társadalmi környezet, nagy igény volt arra, hogy anyanyelven kapjanak olyan információkat a fogyatékkal élők, amikhez másként nem tudtak hozzájutni. Nem voltak orvosok, szakemberek, akik anyanyelven foglalkoztak volna a velük. Mára ez szerencsére sokat változott, nem szükségszerűen Magyarországon kell keresni a segítséget. Amennyire a támogatóink lehetővé teszik, igyekszünk anyagilag is segíteni a családokat” 

– fejtegette. Hozzátette, hogy egy teljesen úgy irány felé indul el a szervezet. Megpróbál szerepet vállalni a könnyen érthető beszéd, hírek, információk közvetítésében. Kollégáikkal azon dolgoznak, hogy nemcsak a fogyatékkal élők, hanem rajtuk kívül egy komoly réteg, amelynek tagjai erre rászorulnak, eljussanak odáig, hogy megértsék ezeket a fontos, de hatalmas mennyiségben ránk zúduló információkat, hogy azokat hasznosan tudják felhasználni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »