Aki fizetni tudta az önrészét, az kapott ingyen napelemeket a pályázaton

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A kormány a lakossági napelemes pályázat (RRF-6.2.1.2021) keretében drasztikusan csökkentette a nyertes családok számát, ezt az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott anyagokból derítette ki a Portfolio. A korábbi vállalásokhoz képest közel 4 ezerrel kevesebb család részesülhet támogatásban, és az ebből felszabaduló 21 milliárd forintot középületek energiahatékonysági fejlesztésére fordítja a kormány. Az okokról a két érintett minisztériumot megkérdezte a Portfolio, de választ nem kapott. Egy bizottsági félmondat utal arra, hogy az elszállt magyar infláció miatt csökkentették a támogatott projektek számát. A lassú pályázati elbírálás és a körülményes lebonyolítás miatt elszálltak a kivitelezési költségek, sok család pedig nem tudta vállalni az önerőt a fix támogatás mellé, így elálltak a pályázattól. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar helyreállítási terv módosítását, és a felszabaduló forrásokat a középületek energiahatékonysági fejlesztésére fordítják. A támogatott projektek számát 34 920-ról 30 974-re csökkentették, és a komplex pályázati módozat nyerteseinek száma is drasztikusan visszaesett 11 600-ról 7385-re.

Az elszálló infláció és a lassú pályázati folyamatok miatt sok család nem tudott vállalni több százezres vagy milliós önerőt, ezért mondott le a lehetőségről. A Bizottság által közzétett tervek szerint a kormány fokozatosan pörgeti fel a végrehajtott projektek számát, de a piaci szakértők szerint az adminisztratív nehezítő körülmények és a kifizetési csúszások tovább nehezítik a helyzetet.

Hírdetés

A felszabaduló pénzt a kormány középületek energiahatékonysági fejlesztéseire fordítja, miközben a lakossági napelemes pályázat keretét 471 millió euróról 415,3 millióra csökkentették. A kivitelezési árak lassú pályázati feldolgozás miatt elszálltak, és a kifizetéseket is késleltetik. A kormány a magyar helyreállítási terv elfogadása után sem sikerült megállapodást kötnie a kivitelezőkkel, ami tovább nehezíti a projektek végrehajtását.

Az említett problémákra reagálva a kormány októberben új pályázatot indított, a Napelem Plusz Programot, melyre januárban lehet majd benyújtani a támogatási igényeket. A 75,8 milliárd forintos keretből a napelemre és tárolóra együtt 5 millió forint támogatást lehet elnyerni, de ez már tisztán magyar költségvetési forrásokból valósul meg.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »