Akadt bőven dolga a katasztrófavédelemnek húsvétkor, halálos áldozatok is vannak

Akadt bőven dolga a katasztrófavédelemnek húsvétkor, halálos áldozatok is vannak

Hatvanegy esetben történt lakástűz a hosszú hétvégén, a többi tűzvész és tűzkár a szabadban, főleg kertészkedés közben keletkezett – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Leginkább tűzesetekhez és közlekedési balesetekhez riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársait a húsvéti hosszú hétvégén. Mukics Dániel az InfoRádióban elmondta: ünnepek idején gyakrabban előfordulnak tűzvészek az otthonokban, az elmúlt napokban halálos áldozatokat is követeltek egyes esetek.

A szóvivő tájékoztatása szerint nagypénteken hajnalban egy XI. kerületi, négyszintes társasházban történt robbanás. Ennél az esetnél két lakás kiégett, és a tűzoltók a romok átvizsgálása közben az egyik lakásban egy holttestet találtak. Szombat délután pedig a Komárom-Esztergom vármegyei Ács külterületén egy gázpalackról működő, nyílt égésterű fürdőszobai vízmelegítő okozta a halálát egy idős nőnek. A hasonló esetek megelőzése érdekében

Hírdetés

minden nyílt lánggal működő eszköz közelében érdemes szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni.

A szóvivő hozzátette: tűzoltó szemmel egészen mozgalmas volt a hosszú hétvége, ugyanis csaknem hétszáz beavatkozása volt a katasztrófavédelemnek – legtöbbször tűzeset miatt riasztották a hatóságokat. Hatvanegy esetben lakástűz történt, a többi tűzvész és tűzkár a szabadban keletkezett. Mukics Dániel elmondta: az ünnep miatt többen otthon tartózkodtak, sokan sütöttek vagy főztek, és ilyenkor főleg a konyhában alakulhat ki egy-egy szerencsétlenség, ami akár tragédiával is végződhet.

A hosszú hétvégén országszerte szép, derűs idő volt, így ugyancsak sokan végeztek ház körüli munkát vagy éppen kertészkedtek, ami meglátszik a szabadtéri tüzekkel kapcsolatos statisztikákon is – több ilyen eset miatt riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban.

Az előző négy napban számos közúti közlekedési baleset is történt, mivel Mukics Dániel szerint a rokonlátogatás miatt ilyenkor sokan kelnek útra. A szóvivő azt javasolja, hogy mindig türelmesen, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk. Hozzátette: legyünk figyelemmel a többi közlekedőre, és lehetőleg előzzük meg a közlekedési baleseteket, hogy ne a tűzoltóknak „kelljen a végén a roncsból kiemelniük bennünket”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »