Ahol fontos a család

Ahol fontos a család

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség kötelékében létezik és működik a Családos Cserkészet közössége, akik évente két alkalommal találkoznak, tanyázáson, táborozáson vagy a Szövetség bármilyen más rendezvényeihez kapcsolódóan. 

A Családos Cserkészetnek tagja lehet mindenki, aki elfogadja az SZMCS irányelveit, valamint tagja lehet az a család, amely korábban már legalább egy nyári családos cserkésztáborban részt vett, és amelynek legalább egy tagja fizet tagdíjat az SZMCS központjának.

Célja, hogy a gyermekek már 0–6 éves korukban is élő közösségben, a cserkészet eszméjét követve nevelkedjenek, és vallásos lelkülettel, játszva sajátítsák el az örök értékeket.

Az elmúlt nyár fényében emlékezünk a pácini táborra, melyről a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége adott hírt, és ahol 73 felnőtt és gyermek vett részt.

A kelet-magyarországi Pácinban szervezett tábor volt a tizenegyedik az SZMCS családos táborainak sorában.  Az elmúlt évtizedben a táborok nagy többségére Nyugat-Szlovákiában került sor. A tavalyi táborral indult meg egyfajta terjeszkedés kelet felé, így az akkori táborra Krasznahorkaváralján került sor. Idén a szervezők még ennél is sokkal keletebbre vitték a tábort.

Hírdetés

A hatnapos tábor során a túlnyomó többségben más régióból érkezett résztvevők igyekeztek a kistérség minél több nevezetességét megismertetni a táborlakókkal. Felkeresték a sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriát, a sárospataki várat, a nagykövesdi várromot, a szépen felújított borsi Rákóczi-kastélyt. Ellátogattak Szlovákia legalacsonyabban fekvő pontjára, mely Bodrogszög község mellett található.

A kirándulások mellett a táborozók sokat játszottak, sportoltak és kézműveskedtek a táborban.

Legközelebbi közös rendezvényük a tavaszi tanyázás lesz, 2023-ban pedig az SZMCS VI. Szövetségi Nagytábora mellett fognak táborozni.

A tábor a KCSSZ és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség közös programjaként valósult meg, melyre támogatást is biztosított az EMMI, a Miniszterelnökség, a Tempus Közalapítvány által a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége részére biztosított támogatási forrásból.

Forrás: KCSSZ, SZMCS.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »