A Zeneakadémián csendülnek fel a Petőfi 200 zenemű pályázat győztes művei

A Zeneakadémián csendülnek fel a Petőfi 200 zenemű pályázat győztes művei

Ősbemutató koncertre készül a Magyar Rádió Gyerekkórusa a Zeneakadémián. Az esemény a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett kórusműpályázat díjátadója is, ahol az első díjat Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólította meg a Bartók Rádió Petőfi 200 zenemű pályázata. A jelentkezők Petőfi Sándor verseit, vagy azok részleteit felhasználva készíthettek kórusműveket a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékelte, az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai; Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. Az ítészek körében volt Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya, aki az ünnepi hangversenyen is vezényli a kórust, Szűcs Magdaléna másodkarnaggyal együtt.

Hírdetés

 Az új kórusművek születését ösztönző felhívás első díját Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte. A második helyezést Kutrik Bence Mi kék az ég! című szerzeménye érdemelte ki, míg a harmadik helyen Bucz Magor és  Sárvári József osztoztak, A nap, illetve a Szeget szeggel című műveikért. A különdíjat Dinya Dávid Mint ágtól a levél című szerzeménye nyerte el.

Az esten a díjazott alkotások ősbemutatóját hallhatja a nagyközönség, és a zeneszerzők számára is ezen a hangversenyen nyújtja át a díjakat a zsűri. Az új alkotások mellett felcsendülnek a hagyományos gyerekkórus-repertoár téli hangulatot idéző művei is.

 A Magyar Rádió Gyermekkórusa Hangversenye – A Petőfi 200 Zeneműpályázat Díjátadó Gálaestje a Bartók Rádión december 18-án 19:35-től lesz.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »