A vashiány tünetei

A vashiány tünetei

Ha a szervezetben túl alacsony a vas szintje, akkor a vörösvérsejtek száma abnormálisan kevés lesz. A vashiányt a szövetek, a sejtek és az izmok is megszenvedik, ezért fontos, hogy felismerjük a tüneteit.

Az egyik leggyakoribb tünet, amikor gyakorlatilag ok nélkül állandóan fáradtnak, elesettnek érezzük magunkat. Ha szervezetünkben nem termelődik elég hemoglobin, akkor kevesebb oxigén jut a szövetekhez és az izmokhoz, sőt még szívünknek is sokkal keményebben kell dolgoznia – ez okozza az állandó fáradtságot – írja a Házipatika.com.

A sápadt, vértelen bőr és az alsó szemhéjak feltűnően világos színe szintén vashiányra utal. A vér vörös színét a hemoglobin adja, és ha nincs belőle elég, akkor bőrünk elveszti rózsás színét. Ez a tünet nemcsak az arcon, hanem a test bármelyik részén jelentkezhet, és nemcsak vashiányra, hanem súlyos vagy közepesen súlyos vérszegénységre is utalhat.

Hírdetés

A hemoglobin segítségével szállítja a vér a testben az oxigént, és vashiány esetén az oxigénszint is csökkenni fog. Emiatt gyakran tapasztalhatunk légszomjat, kifulladást olyan teljesen hétköznapi cselekvések során, amelyek korábban egyáltalán nem számítottak megerőltetőnek.

Ez a tünet kevésbé gyakori, de előfordulhat, ha nincs elég vas a szervezetünkben, és szintén az oxigénhiány okozza. Mivel az agyba is kevesebb oxigén jut, a szerv keringése romlik, és ez okozhatja a fejfájást, fejgörcsöket, bágyadtságot.

Ha a szervezetben nincs elég oxigén, a szívnek sokkal erősebben kell dolgoznia, hogy vérkeringésünk megfelelő legyen. Emiatt szívünk szokatlanul gyorsan verhet időnként, hosszú távon pedig akár meg is nagyobbodhat – komolyabb szívbetegségünk is lehet egy hosszú távon kezeletlenül hagyott vashiánytól.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »