A testvériség állt a lourdes-i francia nemzeti zarándoklat középpontjában

A testvériség állt a lourdes-i francia nemzeti zarándoklat középpontjában

Augusztus 13-tól 16-ig tartották Franciaországban a hagyományos lourdes-i nemzeti zarándoklatot, melynek idei témája ez volt: „Mindenki testvériségre hivatott”.

A hétvégén az ország minden tájáról érkező zarándokok ezrei találkoznak a massabielle-i Szeplőtelen Szűzzel a Mária-kegyhelyen. Lourdes elővigyázatossági szempontból még mindig a járvány miatt óvintézkedések jegyében látogatható, éppen ezért nyomatékkal hívják fel a figyelmet a kölcsönös segítségnyújtás fontosságára.

Az 1872 óta rendre megtartott lourdes-i nemzeti zarándoklaton részt vevő zarándokok napjait a körmenetek, a szentmisék, a rózsafüzér imádkozása, imák és elmélkedések, konferenciák és találkozók jellemezték.

A Covid-19-járvány miatti tavalyi „csonka kiadás” után a múlt hét elején először a kórházak és otthonok betegei érkeztek a helyszínre, hogy augusztus 16-ig, hétfőig együtt éljenek a Pireneusok lábánál a „Mindenki testvériségre hivatott” mottó jegyében.

„Mária hív minket ide, hogy befogadjuk az egykor a massabielle-i barlangnál adott üzenetét, mely imádságra és bűnbánatra szólít bennünket, hogy általa meggyógyuljunk” – nyilatkozta Vincent Cabanac atya, a zarándokhely igazgatója. „A járvány idején megtapasztaltuk, hogy mennyire szükségünk van rá. Az elsődleges orvosság a testvéri kapcsolatainkban rejlik, amiről Ferenc pápa oly csodálatos tanítást adott nekünk a Fratelli tutti enciklikájában”.

– hangsúlyozta Olivier Ribadeau-Dumas püspök, a kegyhely igazgatója. – Szűz Mária és a kis Bernadett találkozása itt olyan testvériséget teremtett, amely a betegek és a kórházi dolgozók, a különböző kultúrákból származó emberek és a nemzedékek tagjai közötti kapcsolatokban nyilvánul meg. Mindezeket a találkozókat tisztelet és valódi testvériség jellemzi, a legkisebbekre és a legszegényebbekre fordított figyelem jegyében.”

Hírdetés

A testvériség lelkületének a társadalom egészében is élnie kell, ami főként a külföldiek befogadásában nyilvánulhat meg. Ezt tette Olivier Maire atya, akit augusztus 9-én ölt meg közösségében egy ruandai férfi, akinek elutasították a menedékkérelmét.

– szögezte le Ribadeau-Dumas püspök. – Világosan látjuk, hogy a francia társadalom mennyire széttöredezett. Látjuk, hogy az egész világ miként lesz áldozata az egymással háborút vívó országoknak! Mennyi erőszak mindenütt!

Éppen ezért fontos – véli a lourdes-i szentély kegyhelyigazgatója –, hogy a keresztények igyekezzenek a béke hordozóivá lenni, és ehhez tettekben is éljék meg az evangéliumot, mely szeretetről, testvériségről és irgalmasságról szól nekünk. Sajátos felelősséget hordozunk, és ezért ma Lourdes-ba érkezni annyit jelent, hogy feltöltődünk Szűz Mária mellett, annak érdekében, hogy napi szinten élhessük meg az evangéliumi értékeket”. Nagy szükség van erre manapság – magyarázza Ribadeau-Dumas püspök –, hogy napról napra építsük ezt a testvériséget. Azért kaptuk, mert Krisztus egymás testvéreivé teremtett minket, mert ugyanaz az Atyánk, de ugyanakkor többféleképpen kell azt megtestesítenünk és konkréttá tennünk a gyakorlatban.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »