A Szövetség röghöz kötné a pályakezdő orvosokat, hogy 6 évig ne mehessenek külföldre

A Szövetség röghöz kötné a pályakezdő orvosokat, hogy 6 évig ne mehessenek külföldre

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke azt javasolja, hogy a pályakezdő orvosok fizessék vissza az egyetemi oktatás díját az államnak, amennyiben diplomájuk megszerzése után nem itthon Szlovákiában, hanem külföldön vállalnak munkát. Az ún. röghöz kötés hat évig lenne érvényben, és a Szövetség így szeretné enyhíteni az orvoshiányt a szlovák egészségügyben.

A Körkép.sk kérdésére, hogy hasonló röghöz kötést javasol-e a Szövetség a közgazdászok, szakmunkásképzőt végzetteknek, ügyvédeknek, tanároknak, stb.. Forró nemmel válaszolt. Szerinte ugyanis az egészségügyben uralkodó munkaerőhiány indokolja a javaslatot.

A Szövetség egyúttal fizetésemelést is szorgalmazna az ágazatban dolgozók számára. Vladimír Lengvarský egyébként a napokban kijelentette, hogy a jövő évi állami költségvetés számol az egészségügyben dolgozók fizetésének valorizálásával.

Forró szerint a reform legfőbb célja, hogy lehívjon 1 milliárd eurót az Európai Unió helyreállítási csomagjából.

„Reformra szükség van, de nem ilyen előkészítetlen, koncepciótlan formában“

Hírdetés

– fogalmazott a pártelnök.

Forró ezen kívül szólt az ágazat ismert problémáiról is, mint a kórházak állapota és felszereltsége, az egészségügyi nővérek magas átlagéletkora és alacsony létszáma. Forró számára fontos az is, hogy a kórházi átalakítás során gondoljanak a magyarlakta régió specifikus igényeire is, mint amilyen például a magyar nyelvhasználat lehetősége az egészségügyi intézményekben.

A sajtótájékoztatón részt vett Sárközy Irén is, a Most-Híd platform politikusa. A párt az elmúlt választási időszakban kormányon támogatta a kórházreformot, melynek kritikájáról a csütörtöki sajtótájékoztató is szólt. Az ennek ellentmondására vonatkozó Körkép.sk kérdésre Sárközy úgy reagált, hogy a Szövetség leginkább amiatt aggódik, mert egyelőre nem ismert, hogy pontosan miről is szól majd a tervezett egészségügyi-, illetve kórházi reform. A párt politikusai részéről elhangzott, hogy prioritás számukra az egyelő esély és elbírálás elve, azaz hogy például egy királyhelmeci beteg, ha orvosi ellátásra szorul, ugyanazt a minőséget, színvonalat kapja meg ugyanolyan időn belül, mint mondjuk egy pozsonyi paciens.

A kormány az elmúlt években mindenesetre több, a szlovák egészségügy jövőbeli átalakításával kapcsolatos stratégiai dokumentumot is elfogadott (itt és itt), melyekből a készülő egészségügyi- és kórházi reform is merít. A Szövetség szakpolitikusának szavaiból az derült ki, mintha Sárközy Irén nem ismerné ezeket a szakmai anyagokat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »