A Szövetség magyarországi minta alapján változtatná meg a sporttámogatást és a szlovákiai járványkezelést

A Szövetség magyarországi minta alapján változtatná meg a sporttámogatást és a szlovákiai járványkezelést

“Lesz-e sport Szlovákiában a járvány után?” címmel rendezett sajtótájékoztatót csütörtökön (január 13.) a Szövetség-Aliancia Pozsonyban. Forró Krisztián pártelnökön kívül felszólalt Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi HC DAC kézilabdaklub elnöke, Orosz Csaba somorjai polgármester, korábbi olimpikon, Ferencz László, a komáromi Spartak röplabdaklub elnöke és Szőllősy Péter, a találkozó kezdeményezője.

Forró Krisztián a ma kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Eb-re reflektálva elmondta, hogy a felvidéki magyarság szempontjából pozitívan értékelendő a két ország ilyen formájú együttműködése, úgy véli, ez is a két ország közti kapcsolatok erősödését bizonyítja. Ezzel párhuzamosan kiemelte, hogy a torna ugyanakkor arra is rámutat, hogy mennyire eltérően kezeli a két ország a koronavírusjárványt – nem csak a sport területén.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a szlovák oldalon kaotikus és egymásnak ellentmondó intézkedéseken túl a kormány nem fektet elég nagy hangsúlyt a sportélet támogatására. Rámutatott, hogy a sport elhanyagolása a szlovák kormányok részéről nem újkeletű dolog, már a járvány előtt sem kapták meg a szakágak és a sportolók azt a szintű támogatást, amellyel sikereket lehet elérni.

Ezzel kapcsolatban a későbbiekben Orosz Csaba kifejtette, hogy nagy a különbség Magyarország és Szlovákia sportfilozófiájában. Míg előbbi a pályafutásuk befejezése után is támogatja anyagilag vagy más formában – akár sportszakmai munkahellyel – a sikereket elérő sportolóit, addig Szlovákiában az ilyen célra adott támogatás össze sem hasonlítható a magyarországi viszonyokkal. Orosz rámutatott hogy két évnyi kihagyás után vissza kell engedni az ifjúságot is a sporthoz. Úgy véli, hogy

a sportvezetők még jobban odafigyelnek, maximálisan be tudják biztosítani azt a prevenciót, ami mellett igenis meg kell nyitni a sportközpontokat,  sportcsarnokokat és nem utolsó sorban a tornatermeket.

Kiemelte, hogy az oktatásüggyel karöltve pótolni kell azt az űrt, amit az elmúlt két év kihagyásai hagytak maguk után.

Vissza kell engedni a gyerekeket a tornatermekbe, a szurkolókat a lelátóra

Hírdetés

Forró Krisztián szerint kiemelten fontos, hogy a gyerekeket visszahozzuk a tornatermekbe és hogy a szurkolók visszatérhessenek a lelátókra. Mint mondta, az egészséges életmódon túl ennek egyrészt közösségépítő, másrészt gazdasági feladata van. A pártelnök az iskolai tornaórák számának növelése mellett foglalt állást, egyúttal szorgalmazza a sportlétesítmények fejlesztését, hogy ezzel is ösztönözzék az embereket a sportolásra.

Forró úgy véli, hogy ez lehet az alapja annak, hogy olyan sporttehetségek kerüljenek ki a klubokból, akiknek aztán a szurkolók is szurkolhatnak a lelátókról.

A Körkép.sk kérdésére reagálva Horváth Zoltán elmondta, hogy a ma kezdődő férfi kézilabda-Eb-n egyértelműen a jó kézilabdának és a magyar válogatottnak szurkol. Elmondta, hogy egy jól szereplő magyar csapatnak örülne, valamint annak, ha a magyar válogatott ismét olyan jó eredményt ér el, mint elődeik, mikor nagy világversenyeken épp csak lemaradtak a legjobb helyezésekről.

A klubelnök rámutatott, hogy annak ellenére, hogy köztudott volt, hogy Szlovákia is Eb-rendező, az utolsó utáni pillanatban hozták meg a nézőszámot meghatározó döntést a kormány részéről. Mint ismert, Magyarországon teljes kapacitáson fogadhatják a sportcsarnokok a nézőket az Eb idején, ezzel szemben Szlovákiában a befogadóképesség 25 százalékában maximalizálták a szurkolók létszámát.

A sajtótájékoztatón Ferencz László részéről elhangzott, hogy a pandémiás lezárások miatt sok fiatal tehetség nem tér már vissza az aktív sportoláshoz, és bár a kormány megpróbálta némiképp ellensúlyozni a klubok anyagi veszteségeit, a kapott támogatás szerény volt.

A sportfinanszírozást érintve Horváth Zoltán elmondta, hogy a magyarországi TAO-rendszer, mely “már nagyon letisztult, az elszámolási és a juttatási rendszerek is más képet mutatnak”, mára egyértelműen követendő példa lehetne, melyet érdemes lenne a szlovák adózási rendszerbe bevezetni, ezzel segítve elsősorban az utánpótlásnevelést.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg. A magyar rész 8:00-nál kezdődik

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »