50 éves a nagymegyeri termálfürdő (FOTÓK)

50 éves a nagymegyeri termálfürdő (FOTÓK)

50 éves a nagymegyeri termálfürdő (FOTÓK) Kürthy Judit2024. 05. 07., k – 10:30 Nagymegyer |

Kétnapos programsorozattal ünnepelte a város termálfürdőjének 50 éves évfordulóját. A promenád nagyszínpadán fellépett Peter Šrámek és a világhírű BoneyM is.

A jubileumi ünnepség első akkordjaként egy történelmi visszatekintéssel egybekötött összejövetelre várták a városi intézmények vezetőit, önkorményzati képviselőket, a környező települések polgármestereit, alpolgármestereit, valamint a Thermal Corvinus munkatársait a városi művelődési központba. A jubileumon tiszteletét tette Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, valamint Nagyszombat megye több képviselője és Soóky Marián polgármester, illetve Estergajoš Mária alpolgármester is.

Köszöntők

A programra érkezőket jóval a kezdés előtt a Band Of StreetS köszöntötte a vmk bejáratánál, akik egyedülálló dinamikájukkal megalapozták a jeles esemény hangulatát. Az elsötétített, kék fénnyel feldobott nagyteremben a széksorok végein lufikat helyeztek el, a színpadon pedig egy nagy kivetítő vászon feszült, melyen kényelmesen elolvashattuk a műsor tematikáját. A köszöntőket megelőzve a nagymegyeri születésű Cseh Tamás brácsaművész lépett a pódiumra, aki ezúttal klasszikus dallamokkal örvendeztette meg a közönséget, majd Šušík Roland, a Thermal Corvinus igazgatója következett.

„Ma büszkén mondhatjuk, hogy a nagymegyeri termálfürdő az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fürdőhely Szlovákiában, amely nem csak a helyi lakosokat, hanem a szomszédos országokból érkező vendégeket is vonzza”

 – kezdte beszédét a már 20 éve a fürdőben tevékenykedő Šušík Roland, aki úszómesterből vált műszakvezetővé, később technika és üzemeltetésért felelős osztályvezetővé, végül pedig igazgatóvá. Hozzátette, hogy a fürdő jelenlegi állapota több fejlesztési fázis eredménye. Egy 100 hektáros erdőpark mellett helyeszkedik el, összesen 80 hektáron, melyen 13, közel 5800 négyzetméter felületű medence terül el, csúszdapark, wellnessközpont, éttermek, valamint játszóterek és egy sportpálya. A fürdő, hagyományaihoz hűen a termálvíz jótékony hatását népszerűsíti, valamint az élményfürdőzést, de nem feledkeznek meg a környezetvédelemről sem, több beruházást is végeztek az energiahatékonyság és víztakarékosság terén is.

Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere vette át a szót, aki méltatta a fél évszázados múltat és kihangsúlyozta, hogy a fürdőnek köszönhetően Nagymegyer felkerült Szlovákia és Csehország turisztikai térképére. Berényi József is köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte a régió turisztikai jelentőségét, amiben az itt található települések jeleskednek. 

Hírdetés

„Ekecsen születtem, 6 éves voltam, amikor megnyitotta kapuit a termálfürdő, úgyhogy nekem személyesen is sok pozitív élményem kapcsolódik ide. Először szüleimmel, testvéremmel, majd a diáktársakkal jártunk ide. Itt tanultunk meg úszni”

 – emlékezett vissza az alelnök. Hozzáfűzte, hogy az itt élőknek küldetésük van, egyfajta követek is egyben, a magyar közösség követei, hiszen ők azok, akikkel az környező országokból ideérkezők először találkoznak.

Az 50 év

A köszöntők után következett a történelmi visszatekintés, melyben kivetített fotódokumentáción keresztül nézhettük, illetve hallgathattuk végig a fürdő történetét. A jeles mérföldköveket kiemelve, fekete-fehér, majd színes fotókkal, régi képeslapokkal, korabeli újságokból, köztük az Új Szóból kivágott újságcikkeken át, nem sokkal korábban, illetve a mostanában készült videófelvételeken keresztül kalauzoltak el minket. Vörös Zsuzsanna és Zakál Gyula, a program műsorvezetői szlovák és magyar nyelven mesélték el, miként találták meg a geotermális vizet Nagymegyeren és hogy fejlődött ki abból a mai fürdő. 1972 májusában az erdő szélén, közel az akkori kertészethez kezdték meg a 2500 méter mély geotermális kút fúrást, mely során 95 fokos termálvizet találtak. Az akkori városvezetés felismerte a gyógyvíz adta lehetőségeket és 1973 tavaszán a Kereskedelmi Minisztérium, valamint a helyi szervezetek, üzemek, az iskolások támogatásával megkezdték az első medence építését. Kezdetben a helyi lakosok között lett népszerű, majd hamar közismerté vált, ezért további fejlesztéseket igényelt. A sorra felépülő szociális helyiségek, faházak, parkolók, ebédlők, szállodák és büfék, bárok, borozók után 1980-ban átadták a félfedett ülőmedencét, majd két évvel később az olimpiai úszómedencét is beüzemelték, melyhez egy újabb geotermális kutat fúrtak.

Sürgetett fejlesztések

A fürdő egyre fontosabb szerepet töltött be a régióban, de az 1989-es rendszerváltás és a határok megnyitása nem várt fordulatot hozott, a vendégek száma jelentősen megcsappant, ami érzékenyen érintette az állami tulajdonból az önkormányzathoz került intézményt. Miután kiheverték a visszaesést, megint nagy népszerűségnek örvendtek, ami miatt újból fejleszteniük kellett. A magas vendégszám miatt egyre több panasz érkezett ugyanis a logisztikai hiányosságokra, az élelmiszerellátás problémáira. Minderről az akkor újságok is cikkeztek. A 80-as években 103 vállalat több ezer szálláshelyet biztosított az érkezőknek, ami továbbra sem volt elegendő. Annak érdekében, hogy a nagymegyeri fürdő vonzó célpont maradjon, 2000 szeptemberében elkezdték építeni és egy évre rá át is adták a vadonatúj fedett, modern üdülőközpontot.

Modernizáció

2004-ben egy új korszak kezdődött, elkezdték az elavult régi medencék teljes felújítását, majd kidolgozták a fürdő jövőbeni fejlesztési tervét, ami már tartalmazta a legújabb létesítményeket és ekkor választották arculatuknak Mátyás királyt és a reneszánsz korát. Ezt tükrözi a Termál Corvinus elnevezés és a logóban látható holló is. Később fokozatosan felújították a belső tereket, új medencetechnológiát szereltek be és az új családi élménymedence, valamint a gyerekmedence lefedése mellett modernizálták a beléptetőrendszert, a pénztárgépeket és új üzlethelyiségek is létesültek.

A történelmi visszatekintés után a szervezők megköszönték a figyelmet és minden jelenlévőnek egy-egy ajándéktáskát adtak, benne egy feliratos tollal, valamint csokoládéval. A program egy fogadással folytatódott a szomszédos előadóteremben, ahol terített asztalokkal várták a vendégeket. A születésnapi koccintás után az ünnepi Thermal Corvinus feliratú csokoládétortát is felvágták.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »